úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Jeseníky hlásí třetí lavinový stupeň, leží tam až metr sněhu

Nízké teploty a husté sněžení tento týden vylepšily podmínky v lyžařských areálech Olomouckého kraje. Provozovatelé středisek přivítali nejen přírodní sníh, který pokryl prázdné plochy v okolí sjezdovek, ale i pokles teplot, díky kterému mohli v týdnu znovu spustit sněhová děla. V nejvyšších částech Jeseníků leží nyní přes metr sněhu. V lavinových katastrech platí ode dneška třetí lavinový stupeň z pětibodové škály.

„Na Ovčárně nyní leží přes sto centimetrů sněhu, z toho pět centimetrů nového a stále padá. Vane nám tady čerstvý vítr a teplota se pohybuje na pěti stupních pod nulou. Během týdne napadlo postupně zhruba dvacet centimetrů sněhu, který ale postupně usedal," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Běžkaři mají v nejvyšších partiích hor projetou stopu mezi Ovčárnou, Švýcárnou a Pradědem. V provozu je i lyžařské středisko, jezdí vlek C a Velký Václavák. „Je ale silná mlha a docela čerstvý vítr, takže moc lidí tady nyní není," doplnil dispečer.

Návrat zimy vylepšil podmínky například v Karlově, provozovatelé tak mohli otevřít další sjezdovky. „V minulých dnech nasněžilo, což se projevilo na stavu sněhu na sjezdovkách, kde leží od šedesáti do pětasedmdesáti centimetrů sněhu. Přírodní nadílku podporujeme také technickým zasněžováním, když to počasí dovolí," řekl mluvčí Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Víkend podle něj slibuje i program bohatý na doprovodné akce včetně lyžařské reality show České televize.

Výborné podmínky pro nadcházející víkend má rovněž areál na Červenohorském sedle. „Lanovka a všechny vleky na severním svahu jsou otevřeny, na severních svazích leží až osmdesát centimetrů sněhu. Červená, modrá a žlutá sjezdovka vysněžená technickým sněhem v kombinaci s přírodním, výborné podmínky," uvádí provozovatel na webu areálu. O víkendu by měla být v provozu také jižní strana. V Koutech je na svazích až osmdesát centimetrů sněhu, z toho pět centimetrů nového. Otevřené jsou sjezdovky Hřebenovka, Ke Snowparku, U Vrtulí a Pohodová. Zalyžovat si zde mohou lidé také večer, v lednu jsou otevřeny vleky v pátek a v sobotu od šesti do devíti večer.

Návrat zimního počasí pomohl především střediskům v níže položených částech. Znovu se tak mohl otevřít například areál v Hlubočkách u Olomouce. V provozu je tam dvoukotva s hlavní sjezdovkou a dětský pás. „I nadále budeme zasněžovat, kdykoliv to půjde. Sněhu stále ještě není dost. Podmínky pro lyžování jsou konečně velmi dobré," stojí na stránkách střediska. Částečně v provozu je už také ski areál Zlaté Hory - Dolní Údolí.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lavina, hory, nebezpečí, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.