pátek 26. dubna 2024 Oto

Sněhu je na horách zase víc, v Jeseníkách stále platí třetí lavinový stupeň

Až 125 centimetrů sněhu leží nyní v nejvyšších částech Jeseníků. Sněhová vrstva se tento týden opět zvýšila, obleva se hor nedotkla, teploty se ve vyšších partiích stále drží pod nulou. Návštěvnost na horách je podle zástupců jesenické horské služby poměrně velká, odráží se na ní i četné lyžařské kurzy. V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Týká se lavinových katastrů, znamená to riziko především pro vyznavače adrenalinových sportů.

„Návštěvnost na horách je střední až vyšší. Co se týče počasí, měli jsme dlouhodobě zataženo se sněžením, díky čemuž se nám zvedla sněhová pokrývka na 125 centimetrů. V pátek předpokládáme pěkné počasí. Na Ovčárně jsou v provozu sjezdové i běžkařské tratě. Běžkaři se mohou vydat z Ovčárny na Praděd, Švýcárnu, Červenohorské sedlo. Na běžkách se dá ale jezdit i dolů až do Kout," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Během týdne napadlo na horách v nejvyšších částech zhruba deset centimetrů. „Obleva nás zatím nezasáhla. Ve vyšších polohách máme většinu času minusové teploty," doplnil dispečer.

Podle zástupců lyžařských středisek jsou podmínky dobré, mnohé z nich stále zasněžují. „Nahoře je krásná zima, bílo a nasněženo. Otevřeny jsou všechny sjezdovky a vleky. Na sjezdovkách leží 60 až 75 centimetrů sněhu. Co se týče běžeckého lyžování, jsou podmínky velmi dobré, nad Karlovem jsou několikrát týdně upravované běžecké stopy. Jsou to desítky kilometrů," řekl zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš.

V provozu jsou také níže položené areály. V Hlubočkách u Olomouce jsou podle webových kamer sjezdovky opět bílé. V provozu je dvoukotva s hlavní sjezdovkou a pás se sjezdovkou. „I nadále budeme zasněžovat, kdykoliv to půjde. Sněhu stále ještě není dost. Podmínky pro lyžování jsou konečně velmi dobré," vzkazují návštěvníkům na svých stránkách provozovatelé areálu. V provozu je i sousední areál v Hrubé Vodě.

V Jeseníkách minulý čtvrtek vyhlásili horští záchranáři třetí lavinový stupeň z pětibodové škály. Platí v lavinových katastrech, které leží mimo turistické cesty. V lavinových katastrech je podle zástupců jesenické horské služby uloženo kolem dvou metrů sněhu. Na závětrných svazích se nachází sněhová vrstva z nového a větrem navátého sněhu, která je velmi nestabilní.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sníh, lyžování, počasí, hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.