pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zákaz vstupu už platí i pro lesy na Olomoucku, za porušení hrozí pokuta

Olomoucký kraj vydal dočasný zákaz vstupu do některých lesů v okolí Olomouce, které v polovině března poničil silný vítr. Zákaz bude platit tři měsíce. Vydán byl proto, aby lesníci mohli zlikvidovat následky větrné kalamity.

O zákaz vstupu požádaly Lesy města Olomouce, které poškozené lesy vlastní, vyplývá z informací na úřední desce Olomouckého kraje.

Zákaz se týká lesních porostů v okolí Mutkova, Huzové, Arnoltic, Dalova, Horní Loděnice, Hluboček a Lošova, které větrná kalamita značně poškodila. Lesy města Olomouce na přístupových cestách do této oblasti umístí cedule s informacemi o zákazu vstupu.

Ke stejnému kroku už minulý týden přistoupila radnice ve Šternberku na Olomoucku kvůli poškození lesů v okolí města. Zákaz platí do 22. června a vztahuje se na městské lesy v katastrálních územích Šternberk, Lhota u Šternberka, Dalov a Těšíkov. „Největší škody napáchal vichr zejména v lokalitách Kiosek, Aleš, Kukaččí les v Dalově, Těšíkovské údolí a Kamenec," řekla mluvčí radnice Irena Černocká.

Lidé by podle ní měli zákaz respektovat hlavně v zájmu vlastní bezpečnosti, ale hrozí jim i pokuta. „Porušení zákazu vstupu do lesů je přestupkem, za který orgán státní správy lesů může uložit pokutu až 5000 korun," upozornila Černocká.

Vycházky do lesů poničených větrem nedoporučuje ani státní podnik Lesy ČR, který chce požádat olomoucký krajský úřad a radnici v Šumperku o vydání zákazu vstupu do nejpostiženějších lokalit. Úřady o této žádosti zatím nerozhodly.

Silný vítr o víkendu 17. a 18. března zasáhl celý Olomoucký kraj. Vichřice poničila lesy hlavně na Olomoucku, Šternbersku, Šumpersku a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zákaz vstupu, les, příroda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.