pátek 29. března 2024 Taťána

O Velikonocích většina lyžařských areálů ukončila sezónu

Jesenická lyžařská střediska obsadily během velikonočních svátků stovky skalních lyžařů. Počasí jim přálo především v pondělí, kdy je na svazích zahřívaly sluneční paprsky. Na mnoha místech si lidé mohli o prodlouženém víkendu zalyžovat v této sezoně naposledy, během pondělí areály většinou ukončily provoz. I nadále však pojedou vlaky v nejvýše položeném lyžařském středisku v tuzemsku na Ovčárně. Vleky se možná rozjedou ještě příští víkend také na Červenohorském sedle.

Podle zástupců jesenické horské služby byla vysoká návštěvnost především na Ovčárně, přes víkend tam záchranáři ošetřili pět úrazů, ve všech střediscích jich bylo zhruba 15. „Kromě Ovčárny byla návštěvnost střední. Na Ovčárně bylo hodně lidí, i pěších, kteří vyrazili na procházku, zaplnily se také vleky," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Spokojeni byli i na Červenohorském sedle. „Dnes bylo nádherné počasí, se sezonou se přijela rozloučit spousta lidí. Lyžovalo přes 700 lyžařů, lidí však dorazilo podstatně více. Byla tady také spousta běžkařů či lidí na procházce. Počítám, že areál navštívilo kolem 1500 lidí," řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Návštěvnost byla podle něj silná i v pátek, o víkendu byla naopak slabší kvůli počasí. „Celkově jsme spokojeni. Zvažujeme, že vleky pustíme ještě příští víkend, pokud to podmínky dovolí. Sněhu na sjezdovkách je stále dost," doplnil Dubský.

Středisko Ovčárna v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů má od ochranářů kvůli své poloze povolen provoz pouze do konce dubna. „V terénu je téměř 130 centimetrů, na sjezdovkách máme od 1,5 až do tří metrů sněhu. Výjimku máme do 30. dubna. Ve všedních dnech bude v provozu minimálně velký a dětský vlek, aby si lidé mohli zalyžovat i přes týden," řekl provozovatel areálu Josef Figura.

Sezonu ukončilo i středisko Kouty na Šumpersku, na sjezdovkách tam přitom podle areálu leží 75 centimetrů sněhu. Dnes naposled se mohli v této lyžařské sezoně svézt lidé například také po svazích areálu v Přemyslově či v Branné na Šumpersku. „Víkend byl už slabý, lidé jeli spíše do vyšších poloh, kde je ještě zimní atmosféra, ale jinak jsme spokojení. Sněhu máme už tak 30 centimetrů. Začneme v příštích dnech rozebírat vleky," řekl provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka.

V nejvyšších partiích Jeseníků podle horské služby leží 110 centimetrů sněhu. V horách platí stále druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle horských záchranářů bude zatím platit i v příštích dnech.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sníh, lyžování, počasí, hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.