čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Odvolaný ředitel Flory Uhlíř: Nelze dále přihlížet populismu a osobním zájmům představenstva

Dnes ráno jsme psali o rozhodnutí představenstva Výstaviště Flory Olomouc o odvolání dosavadního ředitele Flory Jiřího Uhlíře. Reakce samotného ředitele na sebe nenechala dlouho čekat. Níže naleznete dopis ředitele rozeslaný médiím.

Rozhodnutí o změně v managementu akciové společnosti Výstaviště Flora padlo na posledním jednání představenstva. „Důvodem k tomuto kroku jsou podle informací z dozorčí rady i představenstva rozdílné představy o řízení této významné společnosti. Dozorčí rada dlouhodobě poukazovala také na nedobrou personální situaci spojenou s odchody klíčových pracovníků i na přetrvávající problémy v organizaci práce a komunikaci uvnitř společnosti, která spravuje jedno z nejcennějších kulturních dědictví Olomouce, městské parky," uvedl Folta.

Níže naleznete plné znění dopisu Jiřího Uhlíře.

Vážení,

představenstvo společnosti 29. května 2018 rozhodlo v poměru 4:3 o mém odvolání z funkce ředitele Výstaviště Flora Olomouc k datu 1. února 2019 a o vypsání nového výběrového řízení. Zatím jsem žádné písemné usnesení představenstva neobdržel.

Současný stav mi není lhostejný, bral jsem funkci ředitele společnosti Flora za poslání. Proto hned nechci pálit mosty a jsem ochoten vyjednávat. Pokud tato situace nenastane, jsem rozhodnut svoji funkci složit ještě k dřívějšímu možnému termínu, který nepoškodí společnost. Termín případného dřívějšího odchodu oznámím po konzultaci s členy valné hromady společnosti.

Společnost má jasnou koncepci a cíl – rehabilitovat výstavnictví v Olomouci. To se však neshoduje a nepotkává s faktickými kroky vedení představenstva. Nelze dále přihlížet populismu, osobním zájmům a tendenčním tlakům vedení představenstva.

Na Výstavišti Flora Olomouc, a.s. se za mého šestiletého působení podařilo mnoho dobrého, ať již rekonstrukce pavilonu A, zázemí výstaviště, znovuobnovení Rudolfovy aleje, první etapa rozária, obnova historické oranžerie a celkový posun výstavnictví k evropským standardům. Také je připravena řada projektů na obnovu parkového a výstavního areálu. Výstaviště Flora Olomouc za dobu co jsem byl ve funkci, zdvojnásobilo své výnosy a v letošním roce hospodaří se ziskem. Společnost rozšířila portfolio výstavních, kulturních a vzdělávacích akcí, čímž je areál plně využit. Samozřejmě je s tím spojeno i pracovní vytížení zaměstnanců a nároky na ně kladené. Podotýkám, že personální řešení je plně v kompetenci vedení společnosti.

Představenstvo má právo přijmout usnesení o odvolání, nebo neodvolání ředitele a zcela toto právo respektuji. Má však také odpovědnost za svá přijatá usnesení. Proto považuji usnesení o odvolání ředitele s devíti měsíční účinností k datu 1. února 2019, za manažersky nestandardní postup představenstva, neochotu nést tíhu odpovědnosti a předvolební populismus části členů představenstva. 

Velice si vážím dosavadní spolupráce a podpory spolupracovníků, odborné veřejnosti, části představenstva společnosti i představitelů města, za kterou jim i touto cestou děkuji. 

Autoři | Foto Romana Kočařová | Zdroj Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Uhlíř, Výstaviště, Flora, ředitel, odvolaný, představenstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.