pátek 26. dubna 2024 Oto

Počet obyvatel v Olomouckém kraji klesá kvůli migraci i přirozenému úbytku

V Olomouckém kraji v prvním čtvrtletí klesl počet obyvatel o 632 na 632 546. Může za to hlavně přirozený úbytek, tedy vyšší počet zemřelých než narozených, ale i migrace. Olomoucký kraj od ledna do března vykázal druhý nejvyšší pokles počtu obyvatel. Vyšší úbytek měl pouze Moravskoslezský kraj, jehož počet obyvatel se v prvním čtvrtletí snížil o 1136 osob. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Počet obyvatel od ledna do března mírně vzrostl pouze na Olomoucku, a to o pět lidí. V ostatních částech Olomouckého kraje se počet obyvatel snížil. Nejvyšší úbytek ve čtvrtletních statistikách vykázalo Přerovsko. Počet obyvatel se tam snížil o 212 lidí.

V Olomouckém kraji se v prvním letošním čtvrtletí podle ČSÚ narodilo 1563 dětí a zemřelo 1999 lidí. Přirozeným způsobem se tedy počet obyvatel snížil o 436. Z Olomouckého kraje se zároveň vystěhovalo 1395 obyvatel a přistěhovalo se jich pouze 1199. Migrace snížila počet obyvatel o 196.

„K úbytku obyvatel přirozenou měnou došlo ve všech okresech Olomouckého kraje. Převaha vystěhovalých nad přistěhovalými byla zaznamenána ve všech okresech kraje s výjimkou okresu Olomouc," komentovala údaje Kateřina Káňová z olomoucké pobočky ČSÚ.

Do Olomouckého kraje se v prvním čtvrtletí přistěhovalo 912 lidí z jiných regionů ČR a 287 osob ze zahraničí. Naopak z Olomouckého kraje se do zahraničí vystěhovalo 167 osob a do jiných krajů 1228 osob.

Obyvatel Olomouckého kraje ubylo i loni, kdy jejich počet klesl o 747 na 633 178. Na úbytku obyvatelstva se v roce 2017 stejně jako nyní podepsala migrace a přirozený úbytek.

Počet obyvatel Česka se v prvním letošním čtvrtletí zvýšil zhruba o 3300 na 10 613 350 lidí. Přírůstek zajistila zahraniční migrace, nejvíce z Ukrajiny a Slovenska. Od ledna do března více lidí zemřelo, než se narodilo.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lidé, obyvatelé, statistika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.