středa 24. dubna 2024 Jiří

Některé školy v kraji skončí školní rok o týden dříve

S předstihem museli letos uzavírat známky školáci z přerovské Základní školy Komenského v Předmostí. Do lavic totiž usednou naposledy příští týden v pátek, poté už jim začnou prázdniny. Důvodem jsou stavební práce na jejich škole, kvůli kterým se musí budova uzavřít dříve, aby přes léto stavebníci vše stihli. Nejsou přitom jediní. Podobnou výhodu mají v Přerově i školáci ze ZŠ Trávník, děti z olomouckých Pavloviček, na Základní škole Jana Železného v Prostějově i na škole Boženy Němcové v Zábřehu.

V Přerově museli ředitelé obou škol udělit pětidenní ředitelské volno. „Kvůli stavebním úpravám budeme muset ukončit vyučování už 22. června, protože 25. června sem najede těžká stavební technika. Modernizovat se u nás bude sedm odborných učeben, na školním dvoře se bude také budovat učební altán. Ředitelské volno jsme dali kvůli bezpečnosti dětí," řekla ředitelka Základní školy Komenského v Předmostí Věra Václavíčková.

Děti tak dostanou vysvědčení už příští týden v pátek v poslední hodině, některé ho převezmou netradičně po příjezdu ze školy v přírodě. Podle ředitelky bude pro žáky po dobu ředitelského volna zajištěn provoz školních družin. „Chtěli jsme vyjít vstříc rodičům, do družiny tak mohou i děti, které ji běžně nenavštěvují," doplnila ředitelka školy. Pětidenní volno budou mít i na ZŠ Trávník. „Školu na Trávníku čeká rekonstrukce rozvodů," uvedla mluvčí přerovská radnice Lenka Chalupová.

Delší o pět dní budou mít prázdniny také děti ze Základní školy Gorkého v Pavlovičkách, a to kvůli zahájení rekonstrukce toalet. Děti ze Základní a mateřské školy Jana Železného v Prostějově ukončí vyučování příští pátek kvůli nadstavbě pavilonu, řekla mluvčí prostějovské radnice.

O tři dny si prodlouží prázdniny děti ze Základní školy Boženy Němcové v Zábřehu na Šumpersku, vysvědčení tam dostanou v úterý 26. června. Sedm pavilonů školy totiž čeká rozsáhlý projekt zaměřený na snížení energetické náročnosti školy za téměř 53 milionů korun. „Město si od investice slibuje vedle úspor energie také zkvalitnění prostředí pro děti či zlepšení vzhledu budovy," řekla mluvčí radnice Lucie Mahdalová. Projekt, který je rozložen do tří let, řeší také větrání všech učeben.

Naproti tomu v Jeseníku ani v Šumperku žádné ze základních škol vyučování dřív nekončí a ve školních lavicích tak budou muset vydržet školáci až do pátku 29. června. Stavební práce, které se tam plánují, by se totiž měly stihnout přes období letních prázdnin.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, školní rok, kraj, prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.