sobota 20. dubna 2024 Marcela

Turistické značení zničil kůrovec, kraj dá na obnovu značek 780 tisíc korun

Olomoucký kraj letos zvýšil dotace na obnovu značení turistických tras v regionu, které na mnoha místech vzalo za své kvůli těžbě stromů napadených kůrovcem. Celkem 780 tisíc korun poslouží na obnovu značení turistických tras například v okolí Olomouce nebo v Jeseníkách, řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Mimořádnou dotaci použije Klub českých turistů na rekonstrukci zhruba 150 kilometrů tras.

Na standardní obnovu turistického značení kraj vyčlenil 400 tisíc korun a dalších 380 tisíc korun je určeno na trasy v oblastech postižených kůrovcovou kalamitou. Dřevorubci totiž museli pokácet tisíce napadených jehličnanů a společně se stromy z lesů zmizely i mnohé turistické značky. Značně nepřehledná je pro turisty situace například v okolí Svatého Kopečku u Olomouce, kde na mnoha místech vznikly rozsáhlé holiny.

Kromě běžných turistických stezek letos podpoří olomoucké hejtmanství také přeznačení Jesenické lyžařské magistrály, kde jsou už staré značky a navigační cedulky a dílo zkázy dokonal kůrovec. Krajské dotace jsou určeny i na obnovu kůrovcem poškozených Rychlebských stezek v Jeseníkách.

Autoři | Foto Facebook KČT Šternberk

Štítky turistika, značení, kraj, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.