pátek 26. dubna 2024 Oto

Petici pro zachování silnice z Olomouce do Samotišek podepsalo přes 1500 lidí

Petici za zachování silnice z Olomouce do nedalekých Samotišek, kterou má rozpůlit plánový obchvat města, podepsalo 1582 lidí, z toho 1379 bylo obyvatel Olomouce. Řekla to členka petičního výboru Hanka Prekop Dvorská. Odborníci z řad iniciátorů petice tvrdí, že důležité dopravní spojení by mohlo být udrženo pomocí silničního mostu, a požadují, aby samosprávy tuto variantu ještě zvážily. Projekt dálničního obchvatu počítá jen s lávkou pro cyklisty a přeložkou silnice, jejíž trasa ale povede jinudy, což by podle autorů petice zkomplikovalo dopravní situaci v této části Olomouce.

„Petiční výbor věří, že rada města vyjde žádosti obyvatel vstříc a ustaví pracovní skupinu, která učiní maximum pro to, aby byla prověřena možnost zachovat při stavbě východní tangenty funkční dopravní propojení mezi Chválkovicemi a Samotiškami," uvedla Dvorská. Podle ní organizátoři požádali olomoucké radní, aby petici projednali na nejbližším zasedání. Podporu cíle petice podle Dvorské vyjádřily usnesením zastupitelstva obce Samotišky a Bystrovany a obecní rada Dolan.

Plánovaný obchvat Olomouce má frekventovanou komunikaci z předměstí Chválkovice do Samotišek křížit a rozdělí ji na dvě samostatné části. Úřady zvažovaly možnost vybudovat podjezd pod novým obchvatem, kvůli vysokým nákladům to bylo ale zamítnuto. Odborníci vypočítali, že vybudování podjezdu by stavbu obchvatu prodražilo o půl miliardy korun. Součástí projektové dokumentace je proto přeložka silnice spojující Samotišky s Chválkovicemi, která vede z Bělidel podél obchvatu až k jeho křížení se současnou silnici na Samotišky.

„Zachování dopravního spojení 300 let straou alejí bylo prověřeno jen studií podjezdu. Nebyly zpracované a s památkovou péčí projednané varianty přemostění východní tangenty," upozornil člen petičního výboru a předseda komise městské části Droždín Rostislav Hainc. Obyvatelé se podle něj obávají zhoršení obslužnosti východní části města autobusy. „Není také dosud známo, jaké vyplynou z různých variant křížení svatokopecké silnice a východní tangenty dlouhodobé náklady," dodal Hainc.

Petici sepsalo několik obyvatel Chválkovic, Svatého Kopečka, Droždína, Lošova a Radíkova. Petiční výbor nyní požádal radní, aby do pracovní skupiny přizvali zástupce městské samosprávy, státní památkové péče, odborů magistrátu, Ředitelství silnic a dálnic ČR a aspoň tři zástupce veřejnosti, které deleguje petiční výbor.

Podle organizátorů petice je nutné co nejdříve prověřit, zda silniční most na trase z Chválkovic do Samotišek je v souladu s územním plánem Olomouce, a případně zahájit proces jeho změny. Z dokumentace EIA vyplývá, že zahájení stavby východní tangenty je naplánováno na rok 2020, zřejmě se ale o několik let opozdí. Obchvat má omezit hustý automobilový provoz v městských čtvrtích Holice, Hodolany, Bělidla, Chválkovice a Týneček, na kterém má hlavní podíl tranzitní doprava. Například Chválkovicemi denně projede až 20.000 aut.

 

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Samotišky, Olomouc, petice, tangenta, doprava, Sv. Kopeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.