Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Horko zvyšuje odbyt slabších piv, ale vyhání lidi ze zahrádek

 
úterý, 14. srpna 2018, 21:00

Spíš než po silnějších dvanácti- i vícestupňových pivech lidé v horkém počasí častěji sahají po pivech slabších. Jihomoravské pivovary sezonu naplno využívají a vyrábějí na hranici svých kapacit. Vyplývá to z ankety.

„U nás je jednoznačným trendem desítka Jošt, v teplém počasí se prodává ze všeho nejvíc," konstatoval vrchní sládek pivovaru Moravia Jan Grmela.

I v pivovaru Hauskrecht je největší zájem o desetistupňový Špilberk, prodej dvanáctistupňového speciálu Moravian Ale připravují na září. Pro největší pivovar v kraji, Starobrno, je jedenáctka Medium dlouhodobě nejprodávanějším pivem. Výčepní desetistupňový ležák jde nejlépe na odbyt i Slavkovskému pivovaru.

Naopak ratíškovický minipivovar Na Mlýně sází na zavedenou dvanáctku, kterou točí už od svého zrodu. Ta je nejpopulárnější u místních, kteří si berou z pivovaru zásoby i na soukromé akce. Naopak na cyklisty, kteří přes Ratíškovice projíždějí po frekventované stezce, cílí devítistupňový bezový witbier. „To je specialita na léto, teď nabízíme i 10,5stupňový Chmelníček. Ale jsme tady závislí na štamgastech a ti nedají na dvanáctku dopustit. Speciál sice ochutnají, ale pak ho stejně spláchnou dvanáctkou," konstatoval vrchní sládek Martin Tóth.

Zástupkyně největšího jihomoravského pivovaru Starobrno upozornila, že příliš velké horko odbytu točeného piva naopak škodí. „Dochází například k uzavření přírodních koupališť a také k tomu, že pivaři ve vedrech přesahujících 30 stupňů Celsia chodí do restaurací méně a nevyhledávají ani rozpálené zahrádky. V oblasti gastronomie tak může spíše docházet k mírným poklesům prodeje," uvedla Kateřina Veitová ze společnosti Heineken, která Starobrno vlastní.

Ani skladování piva horké počasí neprospívá, proto se ve Slavkovském pivovaru letos více zaměřili na pravidelné závozy, ještě před sezonou vybudovali novou zachlazenou místnost na skladování sudů i lahví.

„Zásobujeme provozy i několikrát týdně, aby pivo v horkých dnech nestrádalo. Hospodské sklepy v letních měsících často nedisponují ideální teplotou na skladování nefiltrovaného a nepasterovaného piva a ne každý provozovatel využívá ke skladování piva zachlazený box. Proto neustále pendlujeme s čerstvě nastáčeným pivem mezi pivovarem a našimi odběrateli," řekl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Napsal(a) ČTK | Foto pixabay.com

Kam dál?

FOTO: Hrubá Voda nabízí zábavu pro děti i dospělé. Nově zve do parku...

úterý, 14. srpna 2018, 17:03

Resort Hrubá Voda je areál, který kromě ubytování nabízí zábavu, možnost relaxace, velké množství volnočasových aktivit pro...

Děti jsou na internetu stále častěji terčem vydírání. Nemají problém...

úterý, 14. srpna 2018, 15:10

Děti jsou stále častější obětí deviantů či jen pomstychtivých spolužáků na sociálních sítích, upozorňuje policie. Podle brněnské...

Na Horním náměstí je k vidění výstava fotografií, která připomíná...

úterý, 14. srpna 2018, 07:30

Průběh okupace v roce 1968 zachycují dobové fotografie na 12 panelech, které byly dnes instalovány na Horním náměstí v centru...

Olomoucký kraj přispěje téměř 3 miliony korun na protidrogovou...

pondělí, 13. srpna 2018, 21:00

Více než dva milióny a šest set tisíc korun uvolnil v tomto roce Olomoucký kraj na protidrogovou prevenci. Prostřednictvím pěti...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší konkurenceschopnosti v následující dekádě. Ale nejen to… Rychlý internet je také klíčovým pilířem pro vyrovnávání příjmových disproporcí mezi jednotlivými regiony. V analogovém světě je vzdálenost hlavní bariérou mobility na trhu práce, v digitálním světě ale tato bariéra padá. Takže otázka zní: Jak přivést do menších obcí rychlý a stabilní internet?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.