čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Z olomoucké Charity vyráží dvoučlenný tým s českým lékařem pomáhat přímo na Haiti

Haiti, zhroucený stát, kde nefunguje zdravotní péče ani školský systém, na pořádku dne jsou tu protesty a násilí, za posledních devět měsíců bylo zastřeleno přes 415 lidí. Do toho sezona hurikánů. Až sem, do dalekého Karibiku, sahá pomoc českých dárců. Ti aktuálně podporují ve vzdělání 371 chudých haitských dětí. A to není jediná pomoc, kterou Arcidiecézní charita Olomouc v zemi už dlouhá léta poskytuje. Její dvoučlenný tým vyráží v neděli 30. září přímo do terénu.

Humanitární pracovnici Kláru Lőffelmannovou doprovodí zábřežský lékař Josef Marada. Podaří se jim tak poskytnout zdravotní péči i v místech, kde to dosud nebylo možné, například v Roche a Bateau na jihu Haiti. Jak si tým v Karibiku povede, můžete sledovat v online zápiscích z mise na www.haiti.cz a Facebooku Charity. 

Mise charitní pracovnice Kláry Lőffelmannové a lékaře Josefa Marady potrvá víc jak měsíc. Na Haiti s sebou přivážejí kufr a půl plný zásilek pro děti ze vzdělávacího projektu Adopce na dálku, dále zavazadlo plné léků, které využijí při ošetřování chudých v odlehlých oblastech. A na co všechno musí být tým připraven? „Kdykoliv nás mohou překvapit různé demonstrace a blokády. Naposledy Haiťany, kteří živoří, rozlítilo zdražení benzínu. Zemi tak ovládly protesty a rabování. Také počasí je nevyzpytatelné, na podzim zde totiž bývá sezona hurikánů. Dalším rizikem je malárie, bereme tak s sebou moskytiéry a repelenty. Dále vezeme nejrůznější léky pro případ, že bychom my sami měli nějaké zdravotní problémy,“ popisuje humanitární pracovnice s tím, že práci na Haiti může zkomplikovat i špatný technický stav auta, se kterým by posádka uvízla v pustině. „Je tedy třeba mít s sebou vždy dostatečné množství pitné vody,“ dodává Klára Lőffelmannová. Ta vyráží za Charitu na Haiti již potřetí.

Jako každý rok Klára zkontroluje, jak na místě běží projekt Adopce na dálku a nově také, jak si vede šicí dílna v Gonaïves, do které přispěli čeští dárci šicími stroji, látkami a krejčovským náčiním v Kontejneru pro Haiti. Prověří fungování dalších projektů Charity a uspořádá zdravotnické kempy (za podpory podniků a jejich hostů zapojených do kampaně Na zdraví Haiti) v Baie de Henne a nově v Gonaïves a také v Roche a Bateau. Ošetřit potřebné Charitě v minulosti pomáhaly zdravotní sestry z řádu sv. Josefa. Lékař, který letos v týmu přibude, ale bude stěžejní. „Budeme tak moci na místě vyřešit i komplikovanější případy, které jsme museli odkazovat nebo dopravovat do vzdálených nemocnic. Také můžeme zdravotní kemp rozšířit z Baie de Henne a okolí i do dalších oblastí, například Roche a Bateau. Tam lidem poskytneme zdravotní péči poprvé,“ dodává Klára. Podle ní bývají mezi pacienty zejména děti, dále pak starší obyvatelé, kteří mají problémy a nedostanou se k lékaři.

Lékař Josef Marada pomáhal na Haiti už třikrát. Naposledy po ničivém zemětřesení v roce 2010. Potvrzuje, že podmínky jsou tam opravdu těžké a lékařská péče je nedostupná nebo je na špatné úrovni. „Ještě k tomu je vše na Haiti zpoplatněno, panuje zde velká míra korupce a lidé často umírají na běžná banální onemocnění. Jednou kolem páté  hodiny ráno k nám přišla maminka s  malým asi týdenním děťátkem, které nejevilo známky života. Zemřelo dehydratací a vyčerpáním už doma. Takové případy  se tam dějí  velmi často a lékař je zcela bezmocný,“ vzpomíná Josef Marada.  

Dění na Haiti přiblíží online zápisky, které můžete sledovat na charitním webu www.haiti.cz či Facebooku Arcidiecézní charity Olomouc a Charity pro Haiti.

 

Tisková zpráva | Zdroj Charita Olomouc

Štítky haiti, Charita Olomouc, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.