pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přerovské kino Hvězda zpřístupní svůj kryt civilní ochrany, vejde se do něj 900 lidí

Přerovské kino Hvězda, které je jedním ze tří biografů v republice, které sídlí v protiatomovém krytu, se chystá ke stému výročí republiky zpřístupnit svůj kryt civilní ochrany. Vedle procházky za plátnem i pod sálem čeká návštěvníky speciální expozice s plynovými maskami a nový dokument s názvem Do krytů, Přerove!, který divákům objasní okolnosti jeho stavby i význam. To řekla ředitelka kina Svatava Měrková.

Civilní kryt poskytuje ochranu za válečného stavu proti radiaci, chemickému a biologickému napadení. Případnému přímému napadení atomovými nebo současnými konvenčními zbraněmi by však neobstál. Přerov měl 168 krytů s kapacitou 38 tisíc lidí. Kryt v kině z roku 1975 je ve městě největší, byl projektován pro 900 lidi. Do druhého největšího v podchodu pod třídou 17. listopadu by se v případě vešlo potřeby 700 lidí.

Poprvé budou moci lidé do krytu zamířit ve skupinách 28. října v 09:00. Zájemce si postupně přeberou tři průvodci, kteří se zaměří na různá témata. „Závěr prohlídky by měl patřit Karlu Válečkovi, který v 80. letech zajišťoval stavební dozor výstavby kina, takže pohovoří o specifikách krytu a popíše jednotlivé místnosti, do nichž budou návštěvníci vstupovat," uvedla ředitelka. Lidé se dostanou za plátno do velitelské místnosti, nahlédnou také do místnosti filtroventilace a vodohospodářské části, kde jsou dvě nádrže po 4000 litrech na pitnou vodu.

Obleky pro děti i maska pro psa

Součástí prohlídky bude i speciální expozice, ve které nebude chybět sbírka plynových masech od nejstarších z válečných dob až po nejnovější, speciální obleky pro děti a box pro kojence, které by měl chránit před chemickými zbraněmi a radiací. „Máme také unikátní masku na psa," doplnila Měrková. Pro ukázku bude připraveno evakuační zavazadlo a sklad "dobových" potravin.

Po prohlídce technické části krytu vyjdou návštěvníci ven nouzovým východem stejně jako případní evakuanti a po návratu do sálu je bude čekat projekce padesátiminutového snímku o historii krytů v Přerově, který je po Praze městem s největším počtem krytů. „S kamerou nahlédneme do vybraných krytů ve městě, ať už ve škole, v obytných domech, v továrnách nebo v tančírně či podchodu," doplnila ředitelka kina. Diváci se také dozví, jak by vypadala evakuace, chybět nebudou ani dobové archivní záběry Přerova ze 70. až 90. let. Další prohlídky krytu jsou naplánovány na další státní svátky.

Autoři | Foto Facebook Kino Hvězda Přerov

Štítky kino, Hvězda, civilní obrana, kryt, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.