pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc se chystá na velkou deratizační akci, vyčistí stovky kilometrů kanalizačních sítí

Olomouc v nejblizších měsících čeká velká deratizační akce. Do několika set kilometrů stok pod Olomouci umístí odborníci až 1500 kilogramů návnad na hubení škodlivých škůdců. Hlavně ve velkých městech je častá deratizace nutností, jeden pár potkanů totiž může mít až 800 potomků ročně.

Odborníci budou v příštích dnech deratizovat několik set kilometrů stok vedoucí pod povrchem Olomouce a Uničova. Proti rychle množícím se potkanům nasadí letos dohromady téměř 1,5 tuny nástrah. Další část deratizace se připravuje na podzim. Dnes to sdělila mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

Jarní deratizace stokových sítí začne za týden, potrvá až do poloviny června. "Jde o preventivní ošetření kanalizačních sítí v délce více než 300 kilometrů v Olomouci a téměř 50 kilometrů v Uničově. Na celoroční deratizaci budou vydány stovky tisíc korun a spotřebuje se téměř 1,5 tuny nástrah. Celkem bude ošetřeno 7950 kanalizačních vstupů," uvedla Bártová.

Odborníci hlodavce hubí pomocí kombinované nástrahy, kterou tvoří směs granulí a zrna v mikrotenových sáčcích, jež je ošetřena tak, aby byla odolná proti vlhkosti. "Zvláště ve velkých městech se musí dělat deratizace pravidelně, jeden pár potkanů může mít teoreticky až 800 potomků za rok. Pravidelná deratizace koriguje početní stav potkanů na přiměřené úrovni," dodala mluvčí Moravské vodárenské. Postup prací společnost konzultuje s hygieniky. 

Do likvidace potkanů se provozovatel vodovodů a kanalizací pouští především kvůli zdraví a hygieně, ale i kvůli tomu, že potkani způsobují velké škody. Kromě plošné deratizace na jaře a na podzim odborníci také častěji kontrolují místa, kde je výskyt potkanů častější.

Moravská vodárenská provozuje pronajatou vodohospodářskou infrastrukturu na Prostějovsku, Olomoucku a Zlínsku, kde zásobuje pitnou vodou 400.000 obyvatel, provozuje 31 úpraven vody, 158 vodojemů, 25 čistíren odpadních vod a zajišťuje servis pro 2093 kilometrů vodovodních a 1198 kilometrů odpadních sítí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.