úterý 7. května 2024 Stanislav

Studenti semestr v Číně pravděpodobně dokončí online. Olomoucká UP je na tento systém výuky připravena, říká Kučera

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci, kteří museli v uplynulých dnech opustit Čínu kvůli hrozbě nového typu koronaviru, budou moci zřejmě dokončit semestr prostřednictvím on-line výuky. „Tento způsob výuky plánují například univerzity v Hongkongu,“ řekl vedoucí čínské sekce katedry asijských studií olomoucké filozofické fakulty Ondřej Kučera. Olomoucká UP je podle něj na tento způsob výuky připravena, studenti by tak o semestr nepřišli. Kvůli hrozbě nemoci musely studia v Číně předčasně ukončit čtyři desítky zdejších studentů.

„Situace se nás dotkla významně, z Číny se nám vracelo 42 studentů. Nyní se čeká, jak se to bude vyvíjet. Je ale pravděpodobné, že Číňané zahájí výuku on-line. Bude to zajímavé i v tom, že se vyzkouší, jak by mohla probíhat výuka napříč celým kontinentem. Některé čínské univerzity to již plánují, dá se očekávat, že se budou od sebe rychle učit, jak tento problém podchytit. Toto řešení je podle mne smysluplné,“ uvedl Kučera.

Studenti by tak seděli v učebně v Olomouci, ale výuku včetně zkoušení by absolvovali on-line. Podle vedoucího čínské sekce už o této výuce rozhodly všechny hongkongské univerzity. Do budoucna by to podle něj mohlo změnit systém studia.

„Je to obecný trend, který koronavirus v Číně nastolil. Čínské firmy i univerzity přecházejí na on-line komunikaci,“ dodal Kučera. Olomouckou katedru asijských studií současná situace postihla i z druhé strany. Kvůli univerzitnímu zákazu cestovat do Číny i z Číny nemohou akademici vyjíždět například na konference. Problém měla katedra i se stážisty.

„Nemohli tak přijet stážisté, kteří u nás učí jako lektoři. Museli jsme shánět poměrně rychle další kolegy, kteří nastoupili na jejich čínské lektorské pozice. Podařilo se nám to vykrýt, ale byl to problém. Jsme zvyklí, že k nám přijede každý semestr šest až osm čínských stážistů, kteří nám zde učí čínštinu. Čekáme dál, jak se to vyvine,“ doplnil Kučera.

Hrozba nemoci omezila styk univerzity i s dalšími zeměmi. V pravidelném kontaktu je škola s několika studenty v Jižní Koreji. Ve středu univerzita zakázala do odvolání cesty zaměstnanců a studentů do Íránu a též přijímání tamních studentů a akademiků na UP. Doporučuje také odložit plánované aktivity zejména v regionech Lombardie a Benátska na severu Itálie.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Čína, školy, vysoké, koronavirus, výuka, online, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.