čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Bůh je online a s ním i studium teologie na Univerzitě Palackého

Studium teologie čistě v on-line formě nabízí od října Univerzita Palackého v Olomouci. Projekt připravovali na Cyrilometodějské teologické fakultě dva roky a během jarní karantény si autoři projektu vyzkoušeli zátěžový test naplno. Program akreditovala Rada pro vnitřní hodnocení Univerzity Palackého v Olomouci ve středu, informoval dnes Český rozhlas Radiožurnál. Informace o této možnosti studia zveřejnila olomoucká teologická fakulta na svých stránkách. Zájemci se do tohoto studia mohou přihlásit do 19. října 2020.

„Žádná česká univerzita dosud neumožňovala studovat čistě online, naši studenti nemusí překročit práh školy proto, aby získali bakalářský titul," cituje Radiožurnál manažerku on-line programu Veroniku Müllerovou.

Fakulta na svých stránkách informuje o tom, že moderní virtuální prostředí on-line školy umožní zájemcům univerzitní vzdělání v čistě distanční formě. V internetovém prostředí fakulta zájemcům zpřístupní k plnohodnotnému studiu videopřednášky, konzultace či studijní texty. Studenti mohou v případě zájmu na některé zajímavé semináře zavítat také osobně. Vysokoškolské studium je zdarma, určeno je pro zájemce o základní vhled do teologie. Program teologie online je zakončen bakalářským titulem, uvádí fakulta.

Informaci o otevření prvního vysokoškolského studia v Česku, které lze kompletně absolvovat na dálku, dnes odpoledne zveřejnilo i tiskové oddělení univerzity. Hlavním benefitem studia je podle mluvčí UP Gabriely Sýkorové Dvorníkové fakt, že si každý může čas věnovaný studiu organizovat podle svého, potřeba je však dodržet jasnou strukturu s přesnými podmínkami a pravidly. „Výukové moduly obsahují pevné kontrolní body, například ve formě testů, kde si studenti ověřují, co se v daném předmětu naučili. Každý předmět se ukončuje zápočtem nebo zkouškou na dálku," sdělila mluvčí.

Velkou část obsahu si zapsaní studenti mohou kdykoliv projít ve formě videopřednášek. „Jednou za týden ale tvůrci kurzu naplánovali živý webinář. Ten je blízko standardní výuce včetně možnosti diskutovat o probíraných tématech. Jednotliví vyučující budou mít vypsané online konzultační hodiny. Kontakt mezi vyučujícím a studentem tak bude virtuální, ale zároveň zůstane osobní," doplnila mluvčí univerzity.

Tříletý studijní program nabídne studentům kompletní filozofický a teologický základ. Aktuálně je teologie nabízena v českém jazyce, uvažuje se také o akreditaci navazujícího magisterského studia a anglické podobě programu, dodala mluvčí.

V letošním roce se v České republice rozhodly i jiné vysoké školy podat žádost u Národního akreditačního úřadu, aby mohli jejich studenti získat titul bakaláře on-line v plně distanční formě. Už dříve o tom informovala soukromá Unicorn University, ale ta chce tuto možnost spustit až v příštím školním roce, dodává Radiožurnál.

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky školy, vysoké, Olomouc, univerzita, UPOL, teologie, online, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.