sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Univerzita Palackého počítá s variantou online výuky. Částečně ji už zavádí

V souvislosti s aktuální epidemiologickou situací Univerzita Palackého zatím neplánuje plošná opatření. Bezkontaktní výuku už ale zavádějí některé její fakulty.

Univerzita je připravena reagovat na aktuální vývoj pandemie a kdykoliv do online režimu přejít. „Univerzita Palackého má k tomu na základě jarních zkušenosti připraveny manuály,“ uvedla tisková mluvčí UP Gabriela Sýkorová. Vedení univerzity nicméně fakultám doporučilo, aby se větší přednášky pro větší počet posluchačů konaly buď online, nebo aby vyučující rozdělili studenty na více skupin. „U seminářů, kde je počet studentů vždy nižší, pak apelujeme na svědomité dodržování hygienických a dalších opatření,“ doplnila Sýkorová.

Bezkontaktní výuku již zavedla právnická fakulta

Vzhledem k různorodosti jednotlivých studijních programů mohou fakulty vydávat vlastní zpřísňující omezení a doporučení. O bezkontaktní výuce už na začátku září rozhodla právnická fakulta. Online režim nyní zavádí také fakulta tělesné kultury, a to u teoretických předmětů. Praktická výuka bude prováděna kontaktně za dodržení podmínek maximální velikosti skupin, používání roušek a předložení prohlášení o bezinfekčnosti. Kompletně budou studovat on-line posluchači v kombinovaném studiu prostřednictvím videokonferenčního systému.

Přijetím dílčích preventivních opatření reagovala na aktuální vývoj epidemiologické situace pedagogická fakulta. „Pokyny směřují ke způsobu transformace kontaktní výuky do podoby synchronní online výuky a k realizaci kontaktní výuky v malých skupinách.“ objasňuje děkanka Libuše Ludíková ve sdělení na webu fakulty.

Na ostatních fakultách by při dodržování zesílených hygienických pravidel zatím měla výuka probíhat standardním způsobem, pokud nebude přerušena na základě vládního či krajského nařízení. „Tato informace je platná právě nyní a může se s ohledem na aktuální vývoj situace měnit, mimo jiné také na základě pravidelné komunikace univerzity s hygieniky i odborníky z fakultní nemocnice a lékařské fakulty,“ upozornila Sýkorová.

Aktuální informace jsou průběžně zveřejňovány na univerzitních webových stránkách, studenti a zaměstnanci mají k dispozici také emailovou adresu, kam mohou směřovat své dotazy. Akademické obci slouží i koronavirový semafor, který spustila filozofická fakulta ve spolupráci s Krizovým štábem UP a s přihlédnutím k semaforu pro město Olomouc. Pro studenty a zaměstnance platí i nadále povinnost nezdržovat se v jejích prostorách, pokud na sobě pociťují jakékoliv příznaky nemoci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky univerzita, palackého, up, olomouc, online, výuka, distanční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.