pátek 3. května 2024 Alexej

Univerzita Palackého se dále snaží zachovat prezenční výuku, omezuje skupiny

Univerzita Palackého V Olomouci se snaží zachovat prezenční výuku, řada fakult už však v důsledku situace ohledně koronaviru zčásti přechází do on-line výuky. Týká se to především výuky větších skupin studentů. Škola zatím přijala potřebná opatření ke snížení možnosti šíření covidu-19, jako je limit lidí ve skupinách a řídí se radami hygieniků. Další jednání s odborníky plánuje ve středu. V bezkontaktním režimu zatím zůstává pouze právnická fakulta, která jej oznámila už na začátku září.

Olomouc je na mapě hodnotící regiony podle rizika nákazy koronavirem oranžová, což značí druhý stupeň nebezpečí, od pátku minulého týdne.

„Situaci monitorujeme, sledujeme to vždy, když se barva přepne. Náš krizový manažer byl s hygienou v kontaktu celý víkend, další schůzka je naplánována na středu. Zatím jako univerzita existující nařízení vlády nezpřísňujeme, vyzýváme však k obezřetnosti," řekla dnes mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Některé fakulty přistoupily k opatřením samostatně

Řada fakult podle ní přistoupila k omezujícím opatření samostatně; každá z nich má svá specifika. Zcela bezkontaktní výuka zůstává zatím na právnické fakultě. Škola však zavřená není, pro online výuku a plnění studijních povinností posluchačům vyhradila dvě učebny, v každé je 15 pevných počítačů. Fakulta tělesné kultury učí on-line teoretické předměty, uvedla mluvčí. Na filozofické fakultě se uskutečňuje výuka nad 60 osob pouze on-line, i konference jsou jen distanční formou. Zaměstnancům i studentům vedení fakulty doporučuje, aby přítomnost na kampusu fakulty omezili na dobu nezbytně nutnou.

Pedagogická fakulta převedla kontaktní výuku do podoby synchronní on-line výuky prostřednictvím videokonferenčních systémů a webinářů.

„Hlavním motivem tohoto opatření směřujícího ke snížení rizika nákazy studentů je neohrozit možnost konat praxe studentů ve školách a jiných zařízeních, které jsou klíčovou součástí jejich pregraduální přípravy," stojí na stránkách fakulty. Kontaktní výuka je zajištěna jen v malých skupinách. On-line výuku mají studenti kombinovaného studia, kde je riziko přenosu nejvyšší, uvedla fakulta.

Rektor univerzity Jaroslav Miller nicméně studentům na začátku semestru vzkázal, že nemůže vyloučit, že kvůli zhoršené epidemiologické situace bude univerzita muset i v tomto semestru přejít masivněji na distanční model výuky. „Pokud tato situace nastane, věřím, že to zvládneme ještě lépe než na jaře," uvedl na stránkách univerzity.

Na distanční výuku kvůli horšící se epidemické situaci v zemi už řada vysokých škol přešla včetně vysokých škol v sousedních krajích. Způsob, jakým olomoucká univerzita zatím "odolává", inspiroval i vtipálky na sociálních sítích.

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky ČR, školy, internet, koronavirus, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.