neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Zahraniční studenti Univerzity Palackého se zapojili do mezinárodní online výuky

Dvaadvacet zahraničních studentů z Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL) se kvůli současné koronavirové situaci zapojilo do online vyučování mezinárodních rozvojových studií. Obor zastřešuje dvouletý magisterský program Přírodovědecké fakulty UPOL s názvem Development Studies and Foresight – Global Development Policy (GLODEP), který olomoucká univerzita organizuje společně s francouzskou University of Clermont Auvergne a italskou University of Pavia.

Program obecně není on-line, ale vzhledem k tomu, že české ambasády v zahraničí se po uzavření souvisejícím s pandemií koronaviru teprve otevírají a studenti nemají vyřízené všechny dokumenty, certifikace a víza, museli jsme prozatím přistoupit k tomuto kroku,“ říká Simona Šafaříková z katedry rozvojových a environmentálních studií. Znalosti, kterými program zahraniční studenty obohatí, bude možné využít v oblasti rozvojových politik na regionální, národní i mezinárodní úrovni. 

Pro potřeby studia mají studenti k dispozici novou učebnu s audiovizuálním zařízením, které jim umožní hybridní výuku. Její součástí je pětasedmdesátipalcová obrazovka a dvě kamery, z nichž jedna zabírá auditorium a druhá tabuli a přednášejícího. „Je možné volit mezi prostorovým mikrofonem a jednoduchým mixážním pultem, k němuž lze připojit dva mikroporty a dva bezdrátové mikrofony. Obrazovka je na kloubovém držáku, vyučující si ji tedy může pootočit tak, aby viděl jak na studenty v místnosti, tak i na připojené on-line,“ říká Miloslav Dušek, proděkan pro mezinárodní záležitosti.

Studenti z Mexika, Brazílie, Venezuely, Nigérie, Zambie, Laosu, Pákistánu či Tádžikistánu podle Lenky Duškové, jedné z vyučujících programu GLODEP, k výuce přistupují zodpovědně. „Problémy řešíme emailem, na Facebooku nebo jednou týdně v rámci online administrativní hodiny, kterou jsme prozatím do programu zařadili proto, abychom řešili aktuální problémy se studiem a administrativou příjezdu. Studenti se v ní mohou ptát na všechno, co jim leží v hlavě. Například je zajímá, jak se dostat do STAGu, jak je to v České republice s covidem-19, zda lze v lékárnách koupit léky na horečku a bolest hlavy nebo v jakém stavu se nachází české zdravotnictví,“ říká k výuce Eva Žwaková z katedry rozvojových a environmentálních studií.

Podle Jannica Cabanera, jednoho ze studentů magisterského oboru, jsou online hodiny živé a zajímavé. „Vzhledem k tomu, že jsme z celého světa, je výuka hodně náročná. On-line hodiny bývají někdy mezi jednou a třetí hodinou ráno. Objevují se i technické problémy a problémy s připojením. Těším se proto na osobní setkání, až potkám své spolužáky a vyučující. Chtěl bych zažít tu interkulturní výměnu, kterou program nabízí,“ řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto upol.cz

Štítky online, výuka, UPOL, mezinárodní, student, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.