úterý 19. března 2024 Josef

Volba nového rektora Univerzity Palackého už má přesný termín

Volba nového rektora Univerzity Palackého (UP) v Olomouci pro funkční období 2021 až 2025 se uskuteční 31. března. Termín ve středu schválil Akademický senát UP. Současný rektor Jaroslav Miller oznámil svou rezignaci v polovině prosince. Svůj krok odůvodnil obstrukcemi kolem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN i svým protestem proti současným způsobům chování na akademické půdě, které se vznikem ústavu úzce souvisí. Funkci složí na konci dubna. Rektorem je druhé funkční období, odejde o rok dříve.

Písemné návrhy kandidátů na tuto funkci mohou členové akademické obce předložit do 19. února, uvedl předseda AS UP Michal Malacka. Do 4. března komise AS návrhy ověří. „Poté sestaví abecední seznam kandidátů a kandidátek. Věřím, že jich bude mnoho a bude kvalitní," uvedl Malacka s tím, že seznam bude do 5. března zveřejněn na úřední desce UP. Volební teze kandidátů budou zveřejněny 14. března.

Veřejná prezentace kandidátů se uskuteční 24. března v prostorách pedagogické fakulty. „Prezentace kandidátů a kandidátek na funkci rektora a první, případně druhé či možná třetí kolo voleb se před Akademickým senátem UP uskuteční 31. března," uvedl Malacka. Senát se podle něj do té doby pokusí zajistit vhodné prostory s ohledem na epidemickou situaci.

Miller se středečního zasedání neúčastnil

Po své rezignaci 17. prosince současný rektor Miller uvedl, že hlavním důvodem rezignace jsou obstrukce se vznikem vysokoškolského ústavu UP a především se slibem, že ústav bude plně funkční k 1. lednu letošního roku, což se nestalo. „Mé rozhodnutí je rovněž výrazem protestu vůči způsobům chování, které se na univerzitě poslední dva roky dějí a jež mají charakter veřejného dehonestování nepohodlných lidí, udávání projektů, trestních oznámení, šikany a vyhrožování, cíleného ničení profesních kariér významných vědců a jejich vynucených odchodů," uvedl po své rezignaci rektor.

Rektor Miller: Má rezignace je i protestem proti způsobům chování na UP

Nesplněním slibu týkajícího se funkčnosti nového vysokoškolského ústavu CATRIN, ale i protestem namířeným proti současným způsobům chování na akademické půdě vysvětlil rektor Univerzity Palackého (UP) Jaroslav Miller svou rezignaci. Oznámil ji ve...

Vysokoškolský ústav CATRIN, jehož statut schválil Akademický senát UP loni v červnu, přebírá pod svá křídla dvě výzkumná centra přírodovědecké fakulty, Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) společně s Centrem regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a část Ústavu molekulární a translační medicíny, který je součástí lékařské fakulty. Od počátku se proti ústavu staví vedení přírodovědecké fakulty. Poukazuje na to, že jeho vznik je na úkor fakulty, především s ohledem na vyvedení majetku, projektů a zaměstnanců spojených s vědeckými centry. Fakulta se kvůli tomu obrátila také na soud a podala i návrh na odvolání rektora. Část její správní žaloby již dříve odmítl krajský soud, fakulta poté podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda, zurnal.upol.cz

Štítky ČR, volby, školy, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.