středa 24. dubna 2024 Jiří

Pevnost poznání pořádá víkend s roboty

V olomoucké Pevnosti poznání by o tomto víkendu neměl chybět žádný příznivec robotů, technologie ani informatiky. Víkend 12. a 13. listopadu 2016 totiž bude patřit právě jim.

Představí se Katedra technické a informační výchovy Pedagogické fakulty UP a návštěvníci budou mít možnost vidět například pásové vozidlo, model slona a další vozítka. Můžete je najít v sobotu i neděli od desíti do šestnácti hodin v expozici Živá voda.

Na své si přijdou ale i příznivci divadla. V sobotu od 15:30 v Laudonově sále se koná představení HoRUR Hudebně-dramatického studia při Moravském divadle Olomouc. „Představení HoRUR je netypické a žánrově značně rozkročené. Pohybujeme se na pomezí sci-fi a hororu s příměsí černého humoru. Celé je to o lidech a jejich ambicích, které však mnohdy vedou do slepých uliček,“ popsal vedoucí studia Václav Málek. „Čas nám připravuje nejrůznější překvapení, mění se a my s ním, klopýtáme a chybujeme. Příběhy našich životů se přesto opakují tak, jako bychom byli nepoučitelní. Opakujeme chyby své i chyby těch, kteří tu byli před námi. Možná i proto bychom si je měli připomínat,“ doplnila tisková mluvčí Pevnosti poznání Martina Vysloužilová.

Můžete se taky zapojit do soutěže, na téma – je to robot nebo člověk? Poznáte to? Nebude chybět ani robotická výtvarka, kde si vyrobíte originální pohyblivé roboty.

Muzeum vědy Pevnost poznání Univerzity Palackého připravilo na začátek listopadu i pár novinek. V expozici Živá voda přibylo interaktivní pískoviště. „Jedná se o formu videomappingu na písek, který ale díky 3D kameře reaguje na to, jak se hmota tvaruje. Lidé vytvoří různé typy moří, zelené planiny, skály i jícen sopky,“ popsala interaktivní pískoviště Jitka Doležalová z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP.

Nového populárně–naučného filmu se dočkalo i digitální planetárium. Neuvěřitelné slunce si můžete prohlédnout v úžasných detailech prostřednictvím dech beroucích čaosběrů.

Více o novinkách v programu na www.pevnostpoznani.cz a o filmu Neuvěřitelné slunce zde

Autoři | Foto Pevnost poznání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.