pátek 29. března 2024 Taťána

Univerzita si připomene své znovuobnovení v roce 1946, na její počest se rozezní kostelní zvony

V Olomouci se příští týden v úterý rozezní na počest Univerzity Palackého zvony olomouckých kostelů svatého Mořice, Michala a svatého Václava. Obyvatelům města mají připomenout znovuobnovení olomoucké univerzity v roce 1946.

Rozeznění zvonů je již tradičně součástí Akademických dnů. Letos si jednasedmdesátileté výročí připomenou zástupci školy také výstavou, setkáním s rektorem či studentskou mší, oznámila mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Olomoucké Akademické dny se vážou ke dni 21. února 1946, kdy se rozezněly zvony olomouckých kostelů v okamžiku, kdy z Prahy dorazila zpráva o přijetí zákona o obnově Univerzity Palackého. Univerzita byla poté slavnostně otevřena přesně o rok později, 21. února 1947, za účasti československého prezidenta Edvarda Beneše. "Předposlední únorový týden bude patřit hned několika kulturním a společenským akcím, které jsou určeny nejen akademické obci, ale také široké veřejnosti," uvedla mluvčí univerzity.

V pondělí příští týden se setká vedení školy v čele s rektorem Jaroslavem Millerem se studenty a zaměstnanci v aule právnické fakulty, kde představí nejen dosavadní úspěchy univerzity, ale také strategické plány do příštích let. V úterý se v prostorách UPointu otevře výstava Když fotografie mluví, jejímž autorem je student filozofické fakulty Lukáš Haberland.

V dalších dnech se uskuteční například studentská mše, předání čestných uznání autorům monografií a udělení cen studentům za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce. Oceněny budou i nejlepší sportovní výkony. Celý program v sobotu završí Reprezentační ples Univerzity Palackého.

Během Akademických dnů se uskuteční i pátý ročník výzvy Daruj krev s rektorem, která motivuje studenty a zaměstnance UP k bezplatnému dárcovství krve. "Během pěti dní každoročně svou pomyslnou kapkou krve přispěje téměř 200 lidí z univerzity. Polovinu z nich pravidelně tvoří prvodárci, z čehož máme samozřejmě radost," doplnil koordinátor akce Ondřej Martínek.

Olomoucká univerzita je druhým nejstarším vysokým učením v zemi, založena byla v roce 1573. Po jejím obnovení v roce 1946 byly zákonem ustaveny čtyři fakulty: bohoslovecká, právnická, lékařská a filozofická. Po 40 let však nebyl zákon naplněn, neboť právnická fakulta přijala své první studenty až po listopadu 1989. Univerzita má nyní osm fakult, na kterých studuje přes 21.000 studentů, což je zhruba pětina počtu obyvatel Olomouce.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.