sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Krevní plasma může zachraňovat životy v boji proti nákaze koronavirem

PR článek

Nákaza virem SARS-CoV-2, který má původ v čínském Wuhanu, způsobuje koronavirovou nemoc 2019 - těžký zápal plic s dalšími symptomy. Aktuálně není k dispozici pro léčbu COVID-19 žádná cílená léčba ani vakcinace, přestože intenzívně probíhá výzkum. V terapii se využívá především podpůrná léčba a zkušebně i nová antiviretika. Naději v této situaci představuje dárcovská plazma.

Plazma odebraná pacientům, kteří se uzdravili po prodělání infekčního onemocnění (tzv. konvalescentní plazma), již byla používána v minulosti. Může být podána nemocným se specifickým infekčním onemocněním přímo nebo mohou být protilátky zkoncentrovány pro výrobu tzv. hyperimunních imunoglobulinů. Protilátky jsou podávány pacientovi, u kterého spustí a posílí individuální reakci imunitního systému na infekci a zvýší pravděpodobnost uzdravení.

Japonská farmaceutická firma Takeda vyvíjí hyperimunní imunoglobulin anti-SARS-CoV-2 pro vysoce rizikové pacienty. Takeda má 75 leté zkušenosti s léčením plazmou. Podání imunoglobulinů v této čištěné formě je jednodušší, protože vyžaduje mnohem menší objem léčiva a je i bezpečnější, protože není riziko přenosu těch virů, které nejsou detekovány při testování. Léčba je navíc účinnější.

Jak se z plazmy stane léčivo?

První fází procesu je sběr plazmy ve stávajících plazmaferetických centrech od zdravých dárců, kteří se zotavili z COVID-19. Následuje testování plazmy na přítomnost závažných původců infekcí. Pokud je plazma bez patogenů, izolují se a přečišťují anti-COVID-19 obranné protilátky.

Spoluobčané, kteří prodělali COVID-19 jsou v sanaplasma vítáni!

Pokud Váš lékař potvrdí, že jste se plně uzdravil z COVID-19 a již nejste infekční, prosím kontaktujte nejbližší dárcovské centrum krevní plazmy sanaplasma, s.r.o.. Můžete být vhodnými dárci plazmy pro nemocné s kritickým průběhem COVID-19. Kontaktování centra Vás nezavazuje k dárcovství a není jisté, zda můžete být zařazeni do dárcovského programu. Personál sanaplasma Vám vše vysvětlí před začátkem dárcovství.

Jeden příklad za všechny - známý herec Tom Hanks při pobytu v Austrálii onemocněl spolu se svou manželkou COVID-19 a po uzdravení společně darovali plazmu na experimentální léčbu a výzkum koronaviru.

Dárcem se můžete stát, pokud jsou splněny dvě podmínky: uplyne 28 dní od vymizení příznaků nemoci a 28 dní od druhého výsledku PCR testu na virovou RNA bez průkazu viru v horních dýchacích cestách (test je “negativní”). Dále musejí být dodržena standardní kritéria pro dárce krve nebo plazmy.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto sanaplasma

Štítky plasma, krev, koronavirus, léčba, zdraví, nákaza, pandemie, covid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.