sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Co dělat, když jste v karanténě a potřebujete léky? V krajních případech lze využít i donášku

Být v nařízené karanténě teď není ojedinělé. V některých případech však karanténním pacientům nemá kdo vyzvednout jejich léky, ať už nové, nebo dlouhodobě užívané. Pro tyto situace navrhla Česká lékárnická komora (ČLnK) donášku až domů. Některé lékárny už tuto možnost nabízí.

Lékárníci navrhli takzvanou návštěvní službu už letos na jaře. Zajistit má výdej léků pacientům v karanténě, kteří nemají ve svém okolí zdravou osobu, jež by jim léky vyzvedla. Lékárníci vychází z potřeby bezpečnosti užívání léků, jejíž podmínkou je odborné poučení o užívání. Návštěvní služba však na návrh ČLnK doposud nebyla legislativně upravena, proto se komora rozhodla pro její provoz v rámci nyní platných pravidel pro výdej léčiv s přihlédnutím k dopadům epidemie onemocnění covid-19.

ČLnK podle jejích slov vychází z mimořádné situace a stále častějších žádostí ze strany pacientů v karanténě, na které musí reagovat a zároveň zajistit bezpečné užívání léků. „Tato situace platí jak pro pacienty s akutním onemocněním, tak pro ty, kteří mají opakovanou preskripci. I u těchto zdánlivě jednoduchých opakujících se případů je naprosto nezbytné, aby lékárník zkontroloval, zda pacient užívá léky správně, rozumí dávkování a podobně,“ vysvětlil prezident ČLnK Aleš Krebs. 

Služba pro krajní případy

Pokud je to možné, pacient by se měl nejprve pokusit zajistit vyzvednutí a doručení léků blízkou osobou, aby nedocházelo k nadměrnému zatěžování lékárníků a zneužití služby. „Vyloučena není ani pomoc dobrovolníků, kteří v této době pacientům pomáhají při obstarávání jejich základních potřeb. Lékárník samozřejmě i v tomto případě provede dispenzaci a požádá daného člověka, aby kompletní informace pacientovi předal spolu s léčivy. Pokud pacient nemá ve svém okolí nikoho, pak je výjimečně osobně doručí lékárník, neboť osobní kontakt je nezbytný. Tato možnost je ale skutečně pouze krajním řešením v nynější krizové situaci, které jinak nelze využít,“ podotkl Krebs. 

Donáška není jedinou možností

Rozvoz léků v Olomouci zajišťuje ve spolupráci s městem například Lékárna Rena. Žadatelé by si však měli uvědomit, že lékárníci mohou být vytížení, situaci by proto měli řešit s předstihem. Pacienti mohou využít také objednání léků z online lékáren. V případě, že nemají přístup k internetu, jejich blízcí jim v této variantě mohou pomoci i na dálku. 

Některé lékárny v neděli zavřou

„Z důvodu vládního nařízení, které zakazuje maloobchodní prodej v neděli, mohou být některé lékárny, které jsou například součástí obchodních center a mají běžné otevřeno, v neděli 1. 11. 2020 uzavřené,” upozorňuje ČLnK, která pacientům doporučuje, aby si před cestou do lékárny ověřili její otevírací dobu. V případě potřeby bude možné využít lékárny s nepřetržitým provozem. V Olomouckém kraji takto funguje lékárna Fakultní nemocnice Olomouc.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com

Štítky lékárny, Olomouc, kraj, donáška, ČLnK, koronavirus, covid-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.