čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nová ambulance praktického lékaře má přes 100 klientů, nabírá další

Ambulance praktického lékaře pro dospělé s komplexní diagnostickou a léčebnou péčí včetně vyšetření a léčby běžných akutních i chronických onemocnění se nachází v rámci struktury Fakultní nemocnice Olomouc.

Ambulance praktického lékaře pro dospělé se již více než dva měsíce nachází v rámci struktury Fakultní nemocnice Olomouc. Během této krátké doby se k ní přihlásilo přibližně 140 pacientů, z nichž téměř třetina jsou cizinci, díky vynikající jazykové vybavenosti pracovníků ambulance. Tato ambulance stále přijímá nové pacienty a nabízí jim komplexní diagnostickou a léčebnou péči včetně vyšetření a léčby běžných akutních i chronických onemocnění.

Provoz ambulance praktického lékaře v rámci FN Olomouc je finančně a technicky podporován organizací UNICEF, která již v minulosti podpořila rozšíření ordinace praktického lékaře pro děti a dorost při Dětské klinice olomoucké nemocnice.

"Až do naplnění naší kapacity jsme rádi k dispozici všem zájemcům, kteří hledají primární zdravotní péči, a to bez ohledu na jejich národnost. Samozřejmě nás těší, že můžeme pomoci i cizincům žijícím zde, pro něž je někdy kvůli jazykové bariéře obtížné najít praktického lékaře. Nabízíme bezplatnou zdravotní péči pacientům cizí národnosti na základě víza nebo v případě, že mají sjednané jiné druhy pojištění," říká praktická lékařka MUDr. Viktorija Ragénaité-Mrnka, která společně se všeobecnou sestrou Martinou Iránkovou spravuje ambulance.

Ambulance praktického lékaře FN Olomouc má v záznamu pacienty české a ukrajinské národnosti, stejně jako z Polska, Ruska, Tuniska a Tchaj-wanu.

Ambulance praktického lékaře pro dospělé FN Olomouc se prozatím nachází v budově F (Oddělení alergologie a klinické imunologie) a pro registraci není třeba nic více než se objednat a přinést na první návštěvu kartičku zdravotní pojišťovny a dostupné zprávy od lékařů-specialistů. Výpis ze zdravotní dokumentace od stávajícího praktika si pacienti vyžádají osobně v ordinaci. Ordinační hodiny ambulance jsou v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 7.30 do 12.30 a ve středu od 7.30 do 18 hodin.

Klienti nemocniční ambulance praktického lékaře oceňují především komplexnost jejích služeb. "Sami zde děláme celou řadu vyšetření, jako jsou například EKG, odběry či test na okultní krvácení ze stolice. Na další odborná vyšetření poskytovaná naší nemocnicí, například u žen na mamografii, pak v případě potřeby vystavíme žádanky. Aktivně také provádíme všechna potřebná očkování a klademe velký důraz na prevenci. S tím souvisí i plánované rozšíření našich služeb o další vybavení, jako jsou měření kotníkových tlaků nebo testy CRP, jakmile dorazí již objednané přístroje," říká doktorka Ragénaité-Mrnka. Kontakt na ambulanci praktického lékaře pro dospělé FN Olomouc je možné získat emailem na praktik@fnol.cz, více informací lze najít na webových stránkách praktik.fnol.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.