sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Revoluční modernizace kliniky: Nový přístroj PET/CT a rozšíření pracovišť

Klinika nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc představila nový přístroj PET/CT od Siemensu, který je jedním z nejmodernějších ve své kategorii.

Klinika nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc působí v provizorních podmínkách od března minulého roku. Tato situace vznikla v důsledku rozsáhlé rekonstrukce a dostavby pracoviště PET/CT. Investiční akce, částečně financovaná prostřednictvím programu IROP, se blíží ke svému plánovanému dokončení. Kromě nové dvoupodlažní budovy se odborníci nyní věnují převzetí a instalaci nejdůležitějšího a nejcennějšího prvku, který tento objekt pacientům nabídne - nového přístroje PET/CT.

Přepravní společnost minulý týden přemístila do nové budovy několik částí jednoho z nejmodernějších přístrojů PET/CT od společnosti Siemens. Za částku téměř 100 milionů korun byl instalován Siemens Biograph Vision 600, který vzbudil pozornost týmu Kliniky nukleární medicíny. Jedná se o vývojově nejnovější generaci PET/CT, kterou v současnosti disponuje jen málo pracovišť v České republice i v Evropě. Radiologický asistent Ing. Bc. Jiří Horalík, DiS., který je zároveň vedoucím, vysvětluje: "Je to pro nás velký svátek a jedinečná příležitost prozkoumat jednotlivé části této technologie. V následujících dnech přijedou technici společnosti Siemens, aby přístroj sestavili a připravili k důkladnému testování." Přístroj váží více než pět tun.

Odborníci budou mít ještě dva měsíce na plné nasazení nového přístroje. Dokončení celé stavby je plánováno na listopad letošního roku. Kromě nové vyšetřovny PET/CT, která bude fungovat samostatně vedle stávající vyšetřovny PET/CT, se v nové dvoupodlažní budově budou nacházet laboratoře pro výrobu a distribuci radiofarmak a také zázemí pro personál. "Rekonstrukce a dostavba Kliniky nukleární medicíny zvýší vybavenost nemocnice a zlepší podmínky poskytování moderní zdravotní péče. Kapacita kliniky se zvýší a umožní trvalé využití a v případě krizových situací, jako jsou epidemie, bude možné ještě dále zvýšit kapacitu a zajistit plynulý provoz zdravotnických zařízení," vysvětluje přednosta Kliniky nukleární medicíny FN Olomouc prof. MUDr. Milan Kamínek, Ph.D.

Klinika nukleární medicíny FN Olomouc se specializuje nejen na diagnostiku, ale i na terapeutické zákroky na lůžkovém oddělení, zejména u pacientů s onkologickými onemocněními. Je součástí Komplexního onkologického centra (KOC), které se nachází ve FN Olomouc. KOC spolupracuje s vysoce specializovanými centry nejen v Olomouckém kraji, ale také v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji pro specifické diagnózy.

Video k dispozici zde.

Technologie PET/CT je považována za nejmodernější metodu v diagnostice nádorových onemocnění. Spojením pozitronové emisní tomografie (PET) a výpočetní tomografie (CT) poskytuje obrazy, které kombinují informace o metabolické aktivitě tkání s anatomickými detaily pacienta. Vyšetřovací metody PET/CT jsou využívány při detekci patologických stavů v onkologii, kardiologii, neurologii, pneumologii a urologii, stejně jako při průkazu zánětlivých a degenerativních procesů.

V roce 2005 se Fakultní nemocnice Olomouc stala prvním zdravotnickým zařízením na Moravě, které pořídilo přístroj PET/CT. Od roku 2010 pracoviště funguje v samostatné budově. Pracoviště PET/CT Kliniky nukleární medicíny společně s Oddělením lékařské fyziky a radiační ochrany splňuje akreditační standardy pro udělení EARL akreditace pro vyšetření s radiofarmakem 18F-FDG. Tímto se zařadilo mezi evropská "Centra excelence".

Pro pacienty má tato akreditace výhodu jednotného měření a hodnocení výsledků jejich vyšetření na pracovišti PET/CT Kliniky nukleární medicíny. Také umožňuje sledovat a hodnotit vývoj výsledků vyšetření v průběhu dlouhodobého sledování zdravotního stavu.

Další informace k dispozici zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.