čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Fakultní nemocnice snižuje od července poplatek za parkování na desetikačku za hodinu

Fakultní nemocnice Olomouc se rozhodla vyjít vstříc svým pacientům a na základě četných žádostí snižuje poplatek za parkování v nemocničním areálu na čtvrtinu původní ceny, tedy ze 40 na 10 korun za hodinu. Současně s tímto výrazným snížením ceny se ruší všechny dosavadní výjimky.

Změny v systému řízení dopravy uvnitř nemocnice čekají pacienty, zaměstnance a návštěvníky zdravotnického zařízení už od 1. července 2016. Vedení FN Olomouc věří, že nová pravidla pro regulaci vjezdu, výjezdu, parkování a pohybu vozidel v nemocničním areálu budou efektivnější a spravedlivější.

Za první půlhodinu parkování zaplatili dosud řidiči 5 korun a za každou další půlhodinu 20 korun. Podle nových pravidel platných od 1. 7. 2016 to nyní bude 5 korun za první půlhodinu a 10 korun za každou započatou hodinu. „Je to velká pozitivní změna, a jsem přesvědčený, že je změna také směrem k transparentnějšímu a spravedlivějšímu systému. Podmínkou prováděných úprav parkovného v areálu nemocnice bylo, aby tato pravidla byla sociálně citlivá a co nejspravedlivější vůči všem našim pacientům, zaměstnancům i ostatním návštěvníkům nemocničního areálu. Dosavadní systém, ve kterém figurovala řada výjimek, nabízel prostor pro obcházení pravidel, čemuž chceme zamezit. S poplatkem deset korun za hodinu se v České republice řadíme mezi nemocnice s nejnižší cenou za parkování,“ podotkl Roman Havlík, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Se zavedením nových pravidel pro vjezd a parkování v areálu FN Olomouc tak končí i výjimky pro některé skupiny pacientů, které dosud platily pouze základní poplatek 5 korun a od dalších poplatků byly osvobozeny. Patří mezi ně například dětští pacienti, onkologicky nemocní nebo lidé zdravotně postižení. „Těžko můžeme spravedlivě rozdělovat pacienty na skupiny podle onemocnění a posuzovat, čí diagnóza je závažnější nebo kdo je na tom sociálně hůře. V českých nemocnicích se výše poplatků pohybuje od deseti až do šedesáti korun za hodinu. My jsme je u nás nastavili na spodní hranici, aby nikoho příliš nezatížily, ale zároveň aby všichni měli stejné podmínky,“ doplnil docent Havlík.

V areálu olomoucké fakultní nemocnice je v současné době téměř 800 parkovacích míst. Za vjezd a pobyt vozidel v nemocničním areálu platí řidiči od roku 2004. Denně projede závorami v ulicích Hněvotínská a I. P. Pavlova asi 2 000 vozidel.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.