pátek 29. března 2024 Taťána

Český tým soutěžil v umění resuscitace až na Islandu, Olomoucký kraj skvěle reprezentovala záchranářka Ivana Rokosová

Ve dnech 23.-24. září se v Islandské metropoli Reykjavik uskutečnil mezinárodní kongres Resuscitace 2016 s podtitulem „Jak učit nové Guideliness 2015“. Každoročně je jeho nedílnou součástí soutěž v resuscitaci pro zájemce z řad profesionálů z celého světa. Své želízko v ohni měla i Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje.

Součástí pětičlenného družstva z České republiky se stala naše záchranářka Ivana Rokosová z územního odboru Prostějov. Nominaci získala na základě výběrového řízení České resuscitační rady. Tým ve složení Petr Jaššo (ZZS MSK), Petr Černohorský (ZZS MSK), Radek Mathauser (ZZS HKK) Lukáš Mráček (ÚVN Praha) a Ivana Rokosová (ZZS OK) nastoupil do soutěže jako předposlední ze sedmi soutěžních týmů (Island, Finsko, Velká Británie, Portugalsko, Egypt, Česká republika, Německo).

Týmy v prvním kole čekalo řešení náhlé zástavy oběhu u dospělé ženy. Na splnění soutěžního úkolu, jež dozorovali renomovaní rozhodčí, dostali soutěžící časový limit patnácti minut. Tři týmy s nejvyšším bodovým ziskem postupovaly do finálového kola následujícího dne konference. Bohužel, náš tým skončil těsně čtvrtý a do finálového boje s velkým zklamáním pro celou českou výpravu již neměl nastoupit.

Druhý den však od rozhodčích dorazila nečekaná, radostná zpráva. Došlo k technické chybě na figuríně a po přehodnocení výsledků český tým postoupil do finále s druhým nejvyšším bodovým ziskem, výjimečně tedy v soutěži druhý den pokračovala čtyři družstva. Na přípravu nezbylo mnoho času, v rychlosti se ustrojit do reprezentačního oděvu, rozdělit si týmové role a naskočit do finálového kola.

Na soutěžící následně čekal opravdu nelehký úkol spojený s resuscitací čtyřletého chlapce. I přes veškeré nasazení a nepřízeň techniky se týmu z České Republiky nepodařilo loňské vítězství obhájit. Nicméně naše účast ve finále, i díky skvělé reprezentaci Ivany Rokosové, svědčí o vysoké kvalitě profesionálních záchranářů.

Čtěte více:

Autoři | Tisková zpráva | Foto ZZSOK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.