pátek 29. března 2024 Taťána

V Nemocnici Šternberk přes léto evidují dvojnásobně více úrazů

Zdravotníci v Nemocnici Šternberk nemůžou zrovna říci, že by o prázdninách odpočívali. Naopak mají přes léto více práce než obvykle. Běžně se setkávají s podvrtnutými klouby a zlomeninami, těch je o prázdninách dvojnásobně více.

Takový průběh se dá celkem očekávat s větším výskytem výletů a sportovních akcí. „Převládajícími poraněními jsou tržné rány, pohmožděniny, končetinová poranění od vykloubenin po zlomeniny, ale i úrazy hlavy,“ vyjmenovává primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice Šternberk MUDr. Jan Smetka. Nejčastěji se úrazy stávají při pobytu u vody, při jízdě na kole, turistice a dalších činností spojené s pohybem. Do toho se někdy přidá alkohol a dílo je dokonáno.

„Nejčastější příčinou je přecenění vlastních sil nebo podcenění reálného rizika a podmínek v dané situaci. Lidé často například neodhadnou, nakolik jsou dobří bruslaři, nakolik je daný terén vhodný pro turistiku, nakolik spolehlivé je jejich kolo, nebo třeba kolik energie a sil ještě mají,“ varuje MUDr. Jan Smetka.

Pokud dojde k úrazu, tak je nezbytné posoudit, zda si člověk pomůže sám, nebo je nezbytná pomoc lékaře. „Menší rány, lehčí odřeniny stačí omýt vodou, vydezinfikovat a zalepit náplastí. U poranění kožního krytu je potřeba provést dezinfekci s přiložením sterilního krytí a ránu zavázat obinadlem, u rány s krvácením pak provádíme kompresi. U většího krvácení už je potřeba ránu zaškrtit a následně vždy vyhledat lékaře nebo volat Rychlou záchrannou službu. Totéž platí u ostatních druhů poranění - distorzí  kloubů, zlomenin, poranění hlavy, páteře, hrudníku a břicha. Tato zranění vždy vyžadují včasnou odbornou lékařskou péči. Nevhodné namáhání a neodborně provedená první pomoc může způsobit další vážné komplikace,“ vysvětluje MUDr. Smetka.

Čtěte více:

Autoři | Foto Nemocnice Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.