čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Práce lékaře nekončí ani o Vánocích

Vánoční svátky většinou trávíme v kruhu rodinném, v teple domova. Existují ale i pracoviště, která vyžadují nepřetržitý provoz a permanentní přítomnost zaměstnanců. Jedním z nich je i nemocnice, jejíž lůžková oddělení se bez lékařů neobjedou jak během svátků, tak i přímo na Štědrý den.

Své o tom ví i MUDr. Tereza Dopitová, lékařka dětského oddělení Nemocnice Šternberk, která právě letos stráví v nemocnici poprvé i Štědrý den. Vánoční směnu se přitom mladá lékařka bere jako nedílnou součást své profese a letos se o ni přihlásila sama.

Službu na Štědrý den jsem si vybrala dobrovolně. Ostatní kolegové mají děti a rodiny, proto jim přeji, ať si užijí pěkné chvilky u stromečku společně. Já si to vyberu snad v příštích letech,“ říká s úsměvem Tereza Dopitová, lékařka dětského oddělení Nemocnice Šternberk, která ale 24. prosince také u stromečku sama nebude.

Na dětském oddělení Nemocnice Šternberk totiž zůstane, stejně jako každý rok, i letos na Štědrý den několik málo dětí, které nemohou být propuštěny domů. O vánoční atmosféru ale děti nepřijdou, připraven totiž bude jak nemocniční vánoční stromeček, tak i posezení s rodinami malých pacientů, kteří si společně se zaměstnanci vychutnají vánoční atmosféru plnou dekorací, cukroví, pohádek a také dárečků.

Byla bych nejradši, kdyby alespoň Štědrý večer strávily všechny děti v kruhu rodinném. Ještě během Štědrého dne se snažíme propustit většinu dětí, pokud jim to jejich zdravotní stav dovolí, ale většinou zde jedno či dvě děti stejně zůstávají,“ vysvětluje  Dopitová a dodává, že rodina ji v otázkách práce o svátcích podporuje. „Rodina ví, že to dělám pro děti a že mě moje práce baví, takže mě chápou. Společně se letos sejdeme u sváteční večeře na první svátek vánoční, kdy si vše vynahradíme,“ uzavírá Tereza Dopitová.

Personál dětského oddělení přitom nebude zdaleka jediný, který bude Nemocnici Šternberk na Štědrý den v práci. V plném provozu bude všech šest lůžkových oddělení nemocnice, od gynekologicko-porodnického, přes interní oddělení, až po léčebnu dlouhodobě nemocných. Mimo to bude otevřeno i ambulantní hemodialyzační oddělení, které zajišťuje péči o pacienty s onemocněním ledvin, a samozřejmě také lékařská pohotovost pro děti i dospělé.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.