čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Záchranáři z Olomouckého kraje dostanou zbrusu nové sanitky. Koukněte, jak vypadají

Ve středu 6. října předal náměstek hejtmana Michael Fischer na heliportu Zdravotnické záchranné služby v Olomouci slavnostně první z osmi nových sanitních vozů, které budou brázdit Olomoucký kraj.

V Olomouckém kraji to nebyla první taková akce. Už v květnu totiž byly předány tři sanitky záchrance na Jesenicku a Šumpersku.

„Osm nově pořízených sanitek nás stálo přibližně 24 a půl milionů korun. Jedná se o další krok plánované obnovy vozového parku naší záchranné služby. Postupně počítáme s investicí téměř 107 milionů korun pro zdravotnickou záchrannou službu,“ řekl Fischer.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje má v současné době celkem 47 sanitek, k těm nyní přibyde dalších osm vozů. Všechny nové sanitky jsou vybaveny nejmodernějšími mobilními technologickými prostředky, dvě sanitky navíc disponují pohonem všech čtyř kol, což zvýší komfort převozu pacientů v obtížných terénech.

„Poskytování co nejkvalitnější rychlé pomoci občanům v jednotlivých oblastech Olomouckého kraje je naší prioritou. V poslední době se intenzivně věnujeme jak obnově vozového parku, tak nákupu specializované techniky pro pozemní záchrannou službu,“ dodal Fischer.

Do konce listopadu by měla mít Zdravotnická záchranná služba k dispozici všech osm nových sanitek.

Využití sanitních vozidel v terénu se zásadně nemění. "Co je však největší výhodou nových vozů je fakt, že se uvnitř dokážou pohybovat až čtyři lidé, což bylo dosud, u stávajících sanitek, nemožné. Co se týče jízdních vlastností, tam k žádným drastickým změnám k lepšímu nedochází," řekl Petr Šmejkal, náměstek pro přednemocniční neodkladnou péči.

Čtěte více:

Autoři | Zdroj kr-olomoucky.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.