pátek 29. března 2024 Taťána

ROZHOVOR: Olomouc bude hostit mistrovství světa v korfbalu, český tým chce medaili

Co si představíte, když se řekne korfbal? Věděli jste, že jsme v tomto netradičním sportu ve světové špičce? Že jej hrají kluci i holky dohromady? Tato týmová hra proto stojí za pozornost.

Hala Univerzity Palackého bude mezi 9.–16.7. hostit mistrovství světa v korfbalu hráčů do 23 let a naši reprezentanti budou ve špičkové konkurenci potřebovat pořádnou fanouškovskou podporu. O zajímavostech korfbalu jsme si povídali s Lukášem Filipem s Českého korfbalového svazu.

Kde vznikl korfbal?

Zakladatel korfbalu Nico Broekhuijsen byl učitelem malých dětí v jedné z nejchudších částí Amsterodamu na počátku 20. století. Inspiroval se ranou verzí basketbalu, který viděl během letní školy tělesné výchovy ve Švédsku, a tak vymyslel v roce 1903 korfbal. Na rozdíl od mnoha jiných týmových sportů, které byly vyvinuty pro školy s oddělenou výukou tělesné výchovy, Broekhuijsen nalezl geniálně jednoduchý způsob začlenění chlapců a dívek v rámci pravidel hry.

Jaká je jeho tradice v Česku?

Do tehdejšího Československa se korfbal dostal v roce 1987. V průběhu roku 1988 došlo k návštěvě trenérů Mezinárodní korfbalové federace a následně k dvojici předváděcích akcí v Praze a Brně v podání dvou belgických týmů. V letech 1988-89 byl korfbal aktivně propagován v rámci „Léta učitelů" a vznikaly také první kluby. V roce 1991 vznikl Český korfbalový svaz (ČKS).

Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi basketbalem a korfbalem?

Hlavní rozdíl je v tom, že korfbal je smíšený sport, na hřišti hrají kluci i holky dohromady. Korfbalový koš, na rozdíl od basketbalového, nemá desku a je zavěšený ve výšce 3,50 metru, zato basketbalový má výšku 3,05 metru a průměr obroučky je menší, neboli 40 cm u korfbalu a 50 cm u basketbalu.

Ve kterých zemích je korfbal populární?

Korfbal je nejpopulárnější v Nizozemsku, kde je více než 100 000 aktivních registrovaných sportovců a korfbal je zde sportem číslo dva hned po fotbalu. Finále nizozemské nevyšší soutěže sleduje každoročně vyprodaná aréna s více než 10 000 fanoušků. Mimo tradičních evropských zemí se korfbal hraje na všech kontinentech. Na Mistrovství světa U23, které se bude konat od 9. do 16.července v hale UP v Olomouci dorazí například reprezentace Jihoafrické republiky, Taiwanu, Hong Kongu, Číny či Dominikánské republiky.

Co unikátního může hráč při korfbalu zažít?

Naprosto unikátní je atmosféra smíšeného týmu. Vítězství pak chutná lépe.

Kolik u nás máme aktivních týmů a hráčů?

V ČR máme cca 1350 aktivních sportovců, které jsou z více než pětadvaceti korfbalových klubů. Více než polovina sportovců patří do kategorie mládež do 19 let. Korfbal je založený na spolupráci. Důležitá je rychlost, dynamika, střela, nahrávka a chycení míče.

Je možné zahrát si korfbal v Olomouci a okolí?

V Olomouci se korfbal vyučuje na UP Olomouc. Nejbližší korfbalový klub je v Prostějově, kde mají družstva ve všech věkových kategoriích.

Kdy je nejlepší začít s tímto sportem?

Korfbal je sport, který je už od svého vzniku ideální pro první stupeň základní školy a tady i s výukou korfbalu začínáme. Koše jsou výškově nastavitelné a vystřelit a skórovat tak mohou i malé děti. V rámci projektu Školního korfbalu navštěvujeme základní školy a během ukázkových hodin naučíme děti základům korfbalu. Potřebné korfbalové vybavení pak školám na základě domluvy bezplatně zapůjčíme na půl roku.

Proč by měl divák přijít fandit na Mistrovství světa U23?

MS U23 je třetí velkou akcí podobného formátu v České republice. Konalo se tu MS 2007 v Brně a ME U 21 tady v Olomouci. Navíc toto MS U23 je posledním v této věkové kategorii a náš tým chce útočit na medailové příčky. Proto je přijďte povzbudit.

Jaké jsou naše největší úspěchy?

Česká reprezentace vybojovala na světových a evropských šampionátech několik medailí. Dokonce v roce 2005 jsme získali bronzové medaile na Světových hrách, které jsou jakousi olympiádou sportů, které nejsou na programu Olympijských her. Z Mistrovství Evropy jsem dovezli stříbro v roce 2002 a bronz v letech 2006 a 2010. Bronzové medaile jsme pak získali i na světovém šampionátu v roce 2003 a 2007.

V juniorské kategorii jsme vybojovali bronz na Mistrovství světa do 23 let v roce 2001 v Jihoafrické republice a na ME U21 v letech 1996, 2000 a 2004.

Podrobnosti najdete na stránkách Českého korfbalového svazu

Čtěte více:

Autoři | Foto Český korfbalový svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.