pátek 26. dubna 2024 Oto

Komentář: Turisté se značením v srdci

Jsme zemí houbařů a turistů, tedy alespoň v té části roku, kdy se dá trávit veškerý čas venku. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jak dokonalé turistické značení v naší zemi máme?

Byl jsem zrovna na táboře v krásném místě bez elektřiny i telefonního signálu, když si to k nám zamířil postarší pán vybavený sadou štětců a v pečlivě uspořádaném pouzdře si nesl paletu barev. Nešlo o žádného malíře, který hledá inspiraci pro svoje umělecké dílo, tento děda se vrhl na sloup, jež sice trochu hyzdil dojem z divoké přírody, ale zároveň na něm byla vyznačena modrá turistická trasa. Se zápalem starého mistra se pán pustil do obnovy zašlé turistické značky a její renovaci věnoval pečlivých několik minut. Poté si trochu poodešel, aby zjistil její viditelnost z větší dálky a opět se vrátil, aby své dílo dokončil. S úžasem jsem pozoroval, s jakým zápalem se stařík vydal na svou pouť po modré směrem k další značce, která čeká na údržbu.

Měl jsem tu čest potkat značkaře, neboli jednoho v více než tisíce dobrovolníků z Klubu českých turistů, kteří se starají, aby bylo nejdokonalejší turistické značení na světě neustále v dobré kondici. Aby ne, vždyť už takto fungují od konce 19. století a od té doby se naším perfektním systémem značení inspirovali i ostatní země světa. Díky takovým lidem se i my můžeme vydat třeba po červené na dálkové nebo hřebenové trasy, po modré na významné trasy, po zelené na místní trasy, nebo po žluté vyrazit s rodinou na menší výlet, či si zkrátit cestu k cíli.

 

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.