čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Drbna na výletě: Hip Hop Kemp 2016 opět ukázal, že si své místo mezi světovými festivaly zaslouží

Letošní Hip Hop kemp 2016 je za námi. Tentokrát již patnácté výročí se uskutečnilo na svém tradičním místě, v areálu Festivalparku v Hradci Králové. Letos toto obrovské místo uvítalo ve dnech 17. až 21. srpna přes dvacet tisíc fanoušků a milovníků hip-hopu.

Auto až po střechu naplněný. Stany, spacáky a karimatky máme, a jídla snad taky dost, takže můžeme vyrazit. Je čtvrtek a já se vydávám s pár kamarády směr Hradec Králové, kde už ve středu vypukl dlouho očekávaný Hip Hop Kemp 2016. Co víc si přát, než teplo, krásný a slunečný počasí na cestu. Už cestou si vybíráme v lineupu naše oblíbené umělce, kteří ten večer na Hip Hop kempu nebudou chybět.

Těsně před naším cílovým místem nás zaskočila kolona aut, která nás naštěstí při krásném západu slunce pozdržela asi půl hodiny. Do Festivalparku jsme přijeli sice už za tmy a zjistili jsme, že vybalovat a rozdělávat stany za tmy je možná trochu oříšek. Za asistence světel od auta jsme ale vše zvládli a byli připraveni na odstartování tohoto rapového dobrodružství.

Letošní hip hopová nálož nabídla ty nejlepší rappery z Česka a Slovenka, mezi kterými se už ve čtvrtek předvedl na hlavním pódiu například Indy a Wich, Paulie Garand s Kenny Rough a další velmi známá hudební skupina, která působí na české rapové scéně už třiadvacet let – PSH, celým jménem Peneři strýčka Homeboye. Předvedli se tu ale i hvězdy z Itálie, Polska, Německa a Ameriky. Nechyběla ani švédská legendární a charizmatická parta Looptroop Rockers, která i po pětadvaceti letech předvedla, že opravdu ještě nejsou za zenitem, právě naopak – jejich show patřila k tomu nejlepšímu, co jsem za čtyři dny zažila. Tečkou čtvrtečního večera byl nyní jeden z nejznámějších slovenských raperů Pil C, který je na scéně teprve chvíli, jeho hvězda ale stoupá rychle vzhůru.

Během prvního večera jsme zjistili, že to, co jsme měli v plánu navštívit, se ve finále nedá absolutně stihnout. Areál je natolik obrovský a plný nadšených fanoušků, že na přesun z jednoho místa na druhé potřebujeme nejméně 15 minut.

A taky vám dám jednu radu, hlavně pro ty, kteří se chystají na Hip hop kemp příští rok. A ta zní: Nechte si nějakou energii i na další večery. My jsme si čtvrteční večer užili natolik, že jsme chvílemi nevěřili, že bychom to mohli vydržet až do neděle.

To ale netrvalo dlouho a páteční večer plný skvělého programu byl před námi. Jako první na prkna naběhl německý rapper Chefket i se svojí kapelou. Hned po něm to na stagi rozjeli kluci z Ty Nikdy Label a ve skvělé rapové atmosféře pokračoval taky Prago Union nebo bratislavská skupina ovlivněná rapem amerického jihu H16. Největším vrcholem večera, který dlouho napínal své fanoušky, zda vůbec na kemp přijede, kvůlu jeho zranění, byl americký rapper Machine Gun Kelly, který si své umělecké jméno zasloužil tím, jak rychle umí rapovat.

Čtvrtek i pátek nabídli opravdu skvělou podívanou a pořádnou rozehřívačku na velkolepý sobotní program. Přes den jsme se během horkého dnu chladili v bazénu, najedli se vynikajících hamburgerů a byli opět připraveni na další a poslední večer letošního Hip Hop kempu. Na sobotní main stage úderem devatenácté hodiny vystoupil slovenský freestyler Strapo, za polskou scénu Kaliber 44. A hned po nich legendární uskupení, a už po patnácté v řadě to na hlavní stagi ovládla skupina Kontrafakt, která opět ukázala, že si svou kvalitu drží stále vysoko. Zatímco se blížil hlavní hřeb večera, v hangáru ukázal, jak se dělá německý rap Marlockk Dilemma. Za ten francouzský se zase předvedl DL & Nick UDG.

Úspěchem celého Hip Hop kempu 2016 bylo očekávané hip hopové duo z USA Method Man a Redman, malým zklamáním bylo, když na sobotní show dorazil jen Redman. Úplnou tečku za Hip Hop Kempem 2016 předvedlo další americké duo Onyx a svou show zakončili královským vystoupením a ukončili tak další povedený ročník hip hopového festivalu.

Příště bych jen dala malou radu pořadatelům, a to dát na místo mnohem více odpadkových košů a hlídat více polské fanoušky. Jinak skvělý zážitek, který rozhodně všem doporučuju.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.