pátek 19. dubna 2024 Rostislav

RECENZE: Přiblížil se remake Bena Hura kvalitám oscarové klasiky s Charltonem Hestonem?

Režisér Timur Bekmambetov si po ucházejícím Abrahamu Lincolnovi: Lovci upírů a vcelku slušném Wanted naložil na záda opravdu hodně – natočit remake slavného, jedenácti Oscary ověnčeného, Bena Hura z roku 1959. Vyplatilo se mu vstoupit na tak tenký led?

Ben Hur z roku 1959 s Charltonem Hestonem v hlavní roli je pro mnohé nedostižným kouskem, který přepisoval dějiny filmu. Přes tři hodiny dlouhý historický epos plný silných scén a emocí nenechal nikoho na pochybách, a právem si vysloužil v roce 1960 celkem jedenáct zlatých sošek. Může vůbec Timur Bekmambetov s letošním remakem u diváků uspět?

Odpověď je dvojí – neuspěje u těch, kteří viděli původního Bena Hura. Naopak, uspěje u těch, kterým je film i svým ratingem určen – popcornovým mlaďochům, kteří o klasice z padesátých let nikdy neslyšeli.

Přesně takový totiž nový Ben Hur je. Popcornová zábava plná ucházejících počítačových efektů, napěchovaná zbytečným 3D a ověnčená předvídatelným dějem, který rozhodně nejde tak do hloubky, jako jeho předchůdce. Je to film pro ty, kteří neví, jak skvěle dokázal Charlton Heston před více než 55 lety ztvárnit postavu Bena Hura, bohatého židovského prince, který se zradou svého nevlastního bratra dostal přes léta na otrokářských galejích až do amfiteátru, kde svého bratra znovu vyzval k souboji.

Letošní Ben Hur sice příběh vypráví se všemi zásadními pasážemi, ale plytkost je velmi rozpoznatelná jak ve scénáři, tak i v plochosti postav, se kterou jsou vykresleny divákovi. Uspokojit snad může jen efektní scéna při námořní bitvě a okamžiky, kdy se na scéně objeví Morgan Freeman (s dredy!) v roli šejka Ilderima. Byla by také asi chyba nezmínit výkon Rodriga Santora v roli Ježíše Nazaretského – i díky jemu se na film do kina přece jen vyrazit dá.

Ostatní postavy bohužel žalostně selhávají. Jack Huston se sice snaží a pro mnohé ženské oko bude asi dostačující náhradou za Charltona Hestona, podráží mu ale nohy chabý scénář. Ostatní herci, včetně Tobyho Kebbella coby nevlastního bratra Ben Hura, jsou jen jakousi vycpávkou, na které zapomenete hned, jakmile opustíte své místo v sálu.

Pokud opravdu chcete vyrazit na Bena Hura do kina, mějte na paměti, že to není ten samý Ben Hur z roku 1959, nesrovnávejte. Připravte se na strohou  popcornovou "zábavu", která sice neurazí, ale určitě si film znovu doma nepustíte.

Olomoucká Drbna hodnotí: 35 %

Na film můžete vyrazit do Premiere Cinemas, program naleznete zde.

Čtěte více:

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.