pátek 29. března 2024 Taťána

Drbna historička: Řekni, kde ty hradby jsou?

Téměř každý tuší, že byla Olomouc městem vojáků a církevních hodnostářů, a jako taková patřila k nejvíce opevněný městům u nás. Původní masivní hradby, které vedly kolem celého centra, však z velké části ustoupily modernímu městu. Vydali jsme se po jejich stopách.

Každý den kolem bývalého opevnění jezdíme, nebo tudy alespoň sem tam jdeme pěšky cestou na úřad nebo na hokej, málokdo si uvědomí, že se ve Studentské ulici nachází zbytek unikátního obranného systému. Dnes tuto památku na původní funkci královského města zastiňuje budova Krajského soudu a hyzdí miniaturní parkoviště. Dochované ruiny původně renesančního opevnění dnes připomíná zavalená Růžová branka, která vykukuje ze země pouze svým horním obloukem. Na druhém konci hradby, směrem ke kinu Metropol, pak vévodí půlkruhová bašta, která sloužila obráncům města ke střelbě na protivníka.

Moravský unikát

Celá tato hradba byla součástí bastionu doplněného vodním příkopem, bastion sloužil jako předsunuté opevnění pětiúhelníkového tvaru. V Českých zemích tento typ masivního opevnění  najdeme pouze v Terezíně a Josefově, kde zůstal zachován v původní celistvé podobě, dále jsou pak k nalezení už jen jeho pozůstatky, a to v Hradci Králové a v Praze. Na Moravě se tímto unikátním obranným prvkem pyšnila Olomouc jako jediná.

Důvody pro odstranění hradeb

Opevnění bránilo městu v rozvoji, představte si, že kolem zakonzervovaného centra města, kam můžete vstoupit jen omezeným počtem bran, nebylo povoleno stavět žádné budovy ve vzdálenosti menší než 1 kilometr. Mezi olomouckou pevností a okolními vesnicemi, které jsou dnes součástí města, tak vznikal čím dál větší nepoměr, co se týče rozvoje a modernosti. Dokonce hrozilo, že opevněnou Olomouc okolní vesnice časem přerostou. Nová éra města, tak, jak ji známe dnes, začala až s bouráním hradeb v roce 1876. Díky tomuto kroku dnes máme v okolí původní pevnosti také nádherné parky, moderní bulváry a měšťanské domy. Okolní vesnice, mezi které patřily i Hodolany, Lazce nebo Nové Sady, se tak mohly pozvolna připojit k centru Olomouce a splynout v jeden celek. 

Čtěte také:

 Existuje tajná chodba z Klášterního Hradiska na Kopeček, nebo je to jen pověst?

 Zlatý jelen – symbol bohatství, pod kterým každý den projdou tisíce lidí

 Tajemství olomouckého černého koně

Autoři | Foto Ivana Domesová, Jakub Wittka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.