čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTOREPORT: Den otevřených dveří šternberské policie – ideální příležitost ulít se ze školy

Na obvodním oddělení policie ve Šternberku se v úterý 21. června uskutečnil den otevřených dveří a Olomoucká Drbna byla u toho. Co všechno bylo na šternberské policejní stanici k vidění?

Ze svých předchozích zkušeností s podobnými akcemi jsem usuzoval, že prostory policejní stanice nebudou dvakrát přeplněné. To jsem ale velmi podcenil jeden důležitý faktor. Končí škola, děti mají uzavřené známky a učitelé nevědí co s nimi, tohle je tedy ideální příležitost pro školní výlet! Nadšené dětičky nás obklopovaly ze všech stran a z poklidné prohlídky se stala doslova tlačenice. Kdo chce něco vidět, ať si počká, my si užíváme výlet!

Proto jsme se také rozhodli nejdříve prozkoumat, co se nachází venku před stanicí. Samozřejmostí jsou policejní auta, producírující se psovodi, možnost vyzkoušet si střelbu byla také lákavá. „Já si chci taky vystřelit!“ křičí klučina vedle mě. Ve mně samotném se probudilo malé dítě ve chvíli, kdy jsem spatřil, že se tu rozdávají balónky. Nadšeně si stoupám do fronty, ale jen co se dostanu na řadu… „Balónky došly,“ oznamuje mi pán za pultem. Se zklamaným výrazem v očích se obracím na kolegyni. „Jdeme dovnitř?“ ptám se jí sklesle.

Tam jsme se ale moc dlouho nezdrželi, bylo totiž vskutku narváno. Prohlídku cel jsme tak odložili na neurčito a prošli jsme za stanici, kde bylo k vidění několik vozidel. Auta, motorky, dokonce i policejní kola. Návštěvníci si mohli všechno poctivě prolézt, ale hlavně opatrně a… „Nic nemačkat!“ kladli nám neustále na srdce.

Se zvědavostí jsme přistoupili i k poslednímu, největšímu vozidlu. „Jen pojďte dovnitř!“ lákali nás dva policisté. „Tomuhle autu se říká ‚Schengenský bus‘,“ objasňoval nám policista Roman Zuziak. „Je to taková pojízdná laboratoř, která slouží ke zjišťování padělaných dokladů. Každý kraj má tohle vozidlo k dispozici jen jedno.“

V policejních autech a na pražícím slunci nám po chvíli začalo být vedro. „Jdeme do chládku!“ zavelela návštěvnice Alžběta Lovečková. Konečně jsme se tedy dostali k prohlídce cel a mohli si na vlastní kůži zkusit, jak se asi cítí vězni odpykávající si svůj trest. Pubertální žáci totiž považovali za vrchol humoru, když nás v jedné z cel zavřeli a poté se naoko divili, že dveře nejdou otevřít! Po chvíli napětí se jednomu ze strážníků nebohých redaktorů Olomoucké Drbny zželelo a pustil nás ven.

Návštěva policejní stanice je určitě příjemný způsob, jak strávit jeden z posledních dnů školního roku, rozhodně lepší než se nudit v lavici. Nával školáků tak celému dni otevřených dveří dodal kouzlo. Počasí bylo krásné, viděli jsme nejednu zajímavou věc a mně nezbývá než konstatovat, že na policii může být i příjemně. Tedy, samozřejmě pouze pro nadšené návštěvníky!

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.