pátek 29. března 2024 Taťána

Výstaviště Flora obnovuje záhony v Rudolfově aleji. Výsledek má být živější a pestřejší

Návštěvníci olomouckých Smetanových sadů si v posledních týdnech nemohli nevšimnout intenzivních prací, které mění podobu záhonů v ústřední Rudolfově aleji. Jedná se o pokračování projektu započatého v roce 2013, jenž má dát záhonům na hlavní promenádě oblíbeného parku novou, přirozenější a atraktivní podobu.

„Příští rok oslavíme výročí sto padesát let od slavnostního otevření Rudolfovy aleje veřejnosti,“ připomněl ředitel společnosti Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř. „Po celou dobu existence aleje se záhony v ní obnovovaly a měnily svou podobu v cyklech dlouhých zhruba osm až deset let. A každá taková obnova samozřejmě sledovala i soudobé trendy, takže podoba záhonů doznala za tak dlouhou dobu již řadu změn. Totéž se děje právě nyní,“ konstatoval Uhlíř.

Aktuálně prováděná rekonstrukce záhonů započala již v roce 2013 v části od restaurace Fontána po Polskou ulici a pochází z autorské dílny Ateliéru Zdeňka Sendlera. Letos přišlo na řadu její dokončení v druhé části aleje k Wolkerově ulici. Záhony jsou podle projektu navrženy jako ukázkové plochy pro prezentaci soudobých trendů ve ztvárnění trvalkových výsadeb. Podle tvůrců návrhu má tento moderní typ kvetoucích záhonů své místo ve vývoji parku s tak bohatou historií. Způsob výsadby nevyužívá předem stanovená geometrická schémata, čímž je spolu s výběrem rostlin dosaženo přírodnějšího vzhledu. Plochy jsou pokryty vrstvou štěrku pro snadnější údržbu. V koncepci záhonů je zvolen princip „čárového kódu“, tedy střídání ploch s dominancí bílo-žluté, červené, modré a zelené barvy s pásy trávníku. Klasičtější podobu budou mít pouze dva záhony v centrální části aleje v blízkosti hudebního altánku a restaurace. Jejich obnova přijde na řadu jako poslední.

Informace o trvalkových výsadbách extenzivního charakteru se u nás začaly objevovat po roce 1998 a přicházely především z Německa a Švýcarska. První pokusné plochy vznikaly na půdě Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity se sídlem v Lednici, dále pak například v Dendrologické zahradě v Průhonicích. Jejich zkušeností a konzultací je využíváno i při zakládání nových záhonů v Rudolfově aleji.

Záhony jsou proměnlivé jak v průběhu sezony, tak i během svého vývoje v následujících letech. Mají výrazně sezonní povahu; na jaře v nich převažují cibuloviny, v létě a na podzim trvalky a v zimě struktury uschlých a odkvetlých rostlin. Během roku se do záhonů vzhledem ke specifické technologii jejich založení zasahuje minimálně, čímž jsou také méně náročné na údržbu. Vizuálně atraktivní a po celý rok se měnící se záhony jsou zároveň zdrojem potravy
a úkrytem pro mnoho živočišných druhů od bezobratlých a hmyzu, především motýlů, přes ptactvo až po drobné savce. Celý parkový prostor se tak i díky nim stává živějším, a to doslova.

Současně s obnovou záhonů letos probíhá v Rudolfově aleji Smetanových sadů také výměna stromů, kdy chorobou napadené jírovce nahradí na podzim nově vysazené lípy. Celá alej tak bude příští rok důstojně připravena na oslavu 150 let výročí své existence.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.