pátek 29. března 2024 Taťána

ROZHOVOR: Hudbu beru stejně jako Bernstein – neškatulkuji, říká Vojtěch Dyk

V příštím měsíci se Vojta Dyk představí v novém nastudování Bernsteinovy slavné Mše. Dnes přijel do Olomouce na setkání s novináři a taky s výherci soutěže, kterou ve spolupráci s Rádio Haná pořádala i Olomoucká Drbna. A měli jsme možnost mu položit pár otázek.

Vojtěch Dyk měl možnost si už v Bernsteinově Mši zahrát. Před devatenácti lety ztvárnil postavu Chlapce. Nyní se ujal hlavní role Kněze. Představení, které čítá sto účinkujících a další stovku techniků projede celkem šest českých měst, počínaje 6.3. na Olomoucké Flóře. 

Leonard Bernstein byl žid, který psal v době studené války skladbu na motivy katolické mše. Při psaní si pokládal mnohé životní otázky, na které se snažil najít odpověď. Pokládal jste si sám nějaké otázky? Donutilo vás to přemýšlet o životě?
Dalo by se říct, že důvod, proč Mši dělám je pravděpodobně ten, že jsem si začal pokládat podobné otázky jako Bernstein v době, kdy to psal. Teď jsem k nim nějak dospěl. Není to tak, že bych na ně znal odpovědi, ale snažím se je najít v tom představení.

Bernstein se takto snažil vyjádřit svůj postoj k tehdejší společnosti. Myslíte, že se za tu dobu společnost nějak změnila nebo zůstala stejná?
To jsou takové obecnější věci, které se pořád budou nějakým způsobem opakovat. Bude to pravděpodobně v nějakých cyklech, stejně jako třeba móda. Já si myslím, že chystané představení je velmi aktuální, protože my se snažíme, aby to nebylo pouze o snaze přesvědčit člověka, aby věřil v katolického boha, to byl pravděpodobný cíl v roce 1971, kdy byla poprvé uvedena. Pro mě je tato verze Mše spíše za dobrou náladu a za naději. Aby si lidi věřili a věřili v to, že mohou dokázat něco víc, než si myslí, že dokáží.

Řídíte se podle toho?
Já tím momentálně žiju a vždycky si myslím, že dokážu něco víc, než ve skutečnosti nakonec dokážu. Ale ta touha to uskutečnit, ta víra, mi vlastně dává to, abych život prožil kvalitněji.

Ve skladbě se kombinuje jazz, rock a klasická hudba? Vyhovuje vám to?
Beru to úplně stejně jako Bernstein. Pro něj to všechno byla muzika. To je na tom to geniální. Nerozlišuju žánry, neškatulkuju hudbu. Spíše jí dělím na špatnou a dobrou, i když to se soudně nedá říct. Takže to spíše dělím na to, co se mi líbí a co ne. Bernstein poskládal Mši z takových kostiček, různých žánrů, které se mi všechny líbí. Proto jsem z toho nadšený a právě proto teď, když to zkoušíme, se tím zabývám více do hloubky. Pokaždé tam objevím místečka, které jsem předtím přehlédl.

Viděl jste představení mimo republiku?
Neviděl, ono se to skoro vůbec nedělá. Produkce je hodně finančně náročná. Jedině jsem viděl otřesné představení na záznamu od BBC Proms, což je nejhorší verze, která existuje. Ale třeba to samé lidé řeknou i o našem představení, když ho uvidí. Ale doufám, že ne. Ale to je jenom proto, že si věřím, že dokážu více věcí, než ve skutečnosti zvládnu.

Mše se skládá z latinských a anglických úseků, (představení se nebude překládat, proběhne v originále. Na plátně se ale budou promítat titulky) měl jste s tím problém?
S latinou jsem problém neměl, učil jsem se jí totiž na gymnáziu. Výslovnost vím, otázka je, jestli je to výslovnost italská nebo česká.

 

Snažil jste se text překládat a více mu porozumět?
Samozřejmě, to je jako když dostanu scénář. Taky se pídím po významu jednotlivých vět. Akorát tady je to složitější v tom, že to bylo latinsky a anglicky. Pro všechny účinkující jsme vypracovali překlad celého díla. Takže i každý účinkující bude vědět, o čem zpívá.

Představení se uskuteční ve „skromném“ ansámblu pouze 100 osob, máte možnost nebo vůbec čas je všechny poznat?
Zatím jsem všechny neviděl. Dohromady jsme ještě všichni nezkoušeli. Zatím zkouším hlavní část se street chorusem, což je šestnáct lidí, které už všechny jmény znám. Pak je tam chlapecký sbor, který ještě jmény úplně neznám. Většinu muzikantů budu znát a doufám, že se zbytkem se velmi rychle seznámím.

Kde probíhají vaše zkoušky?
Zkoušíme na Jatkách78, což je takový multikulturní prostor, hudební zkoušky proběhnou v Brně a scénické se vším všudy proběhnou tady v Olomouci. Výstaviště Flóra nám vyšla vstříct a za rozumnou cenu tam můžeme nechat týden postavenou scénu a zkoušet až do premiéry, která bude 6.3. 

 
 

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.