pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouckém kraji je léčba mozkové mrtvice na špičkové úrovni, pacienti ale často chodí pozdě

Obyvatelé střední Moravy, které postihne mozková mrtvice, přežívají stále častěji bez vážnějších následků. Daří se to díky špičkové péči v Komplexním cerebrovaskulárním centru Fakultní nemocnice Olomouc a také díky skvělé organizaci přednemocniční a časné nemocniční péče na území celého Olomouckého kraje. Výsledky by mohly být ještě lepší, mnoho lidí ale nepozná příznaky mrtvice. Alarmující je, že čtyři z pěti pacientů vyhledají lékařskou pomoc pozdě. Proto se odborníci z FN Olomouc rozhodli zapojit do celostátní vzdělávací kampaně Čas je mozek, chtějí tento nepříznivý poměr zvrátit.

Do péče o pacienty po mozkové mrtvici jsou v olomoucké fakultní nemocnici zapojeny Neurologická, Radiologická, Neurochirurgická klinika a také Oddělení rehabilitace. Na péči se samozřejmě podílí rovněž Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc, kam jsou pacienti s mrtvicí záchrankou přiváženi. „Naše centrum je jedním z jedenácti v České republice, kde jsou tito lidé léčeni nejmodernějším způsobem - mechanickou trombektomií. Tato metoda umožňuje přímé odstranění krevní sraženiny z ucpané mozkové tepny a je tak nejefektivnější a nejúčinnější léčbou mozkové mrtvice vůbec. Abychom ji ale mohli použít, musí k nám být pacient dopraven co nejdříve od vzniku prvních příznaků, je tedy nutné okamžitě volat záchrannou službu,“ říká doc. MUDr. Daniel Šaňák, Ph.D., vedoucí lékař olomouckého centra s tím, že čas hraje pro poskytnutí akutní péče rozhodující roli a po 6 hodinách už je efekt léčby minimální.

Loni provedli olomoučtí odborníci mechanickou trombektomii u 76 pacientů. Další specializovanou metodou, která je velmi účinná, je systémová trombolýza. Lék, který rozpouští krevní sraženinu, je při ní podán pomocí infuze a musí k tomu dojít do 4,5 hodiny od prvních příznaků mrtvice. V minulém roce ji lékaři olomouckého centra použili ve 165 případech. Většinou se obě metody kombinují. V cerebrovaskulárním centru FN Olomouc je ročně s mozkovou mrtvicí hospitalizováno více než 800 pacientů. Čtyři pětiny z nich ale bohužel vyhledají lékařskou pomoc pozdě a akutní specializovaná léčba by už nepřinesla žádný efekt. „Typickými příznaky mozkové mrtvice je ochablá ruka nebo celá jedna polovina těla, svěšený koutek úst, potíže s řečí. Pokud někdo na sobě nebo na svých blízkých takové příznaky pozoruje, není nač čekat. Stává se nám, že přijímáme pacienta, který s těmito příznaky strávil celý víkend doma pod peřinou v naději, že samy odezní. Pak už je ale na akutní léčbu příliš pozdě,“ varuje docent Šaňák.

 Klíčová je také spolupráce se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje, bez které by nebylo možné léčit takové množství pacientů. „Rozložení kraje a složitost terénu zejména na Jesenicku nám situaci komplikuje, přesto systém spolupráce funguje skvěle. Ve chvíli, kdy záchranáři dorazí k pacientovi a mají podezření na mozkovou mrtvici, ihned volají do našeho centra a konzultují s námi další postup. Zatímco pak pacient putuje vrtulníkem nebo sanitkou do naší nemocnice, na urgentním příjmu se nachystá multioborový tým, aby nedocházelo k žádnému zdržení,“ popisuje MUDr. Vladislav Kutěj, primář Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc.

Tým odborníků v olomoucké fakultní nemocnici patří k nejzkušenějším v Česku. Metodu mechanické trombektomie, která je v současnosti jednoznačně nejúčinnější léčbou mozkové mrtvice, zavádělo olomoucké centrum už v roce 2010 jako jedno z prvních v zemi. Dosud tady byla použita u 300 nemocných. Lékaři při ní jediným vpichem přes stehenní tepnu zavedou speciální systém do sebe zasunutých katétrů, který protáhnou cévním řečištěm až do místa uzávěru mozkové tepny. „V místě uzávěru se z koncového katétru vysune a rozvine stent, tedy zjednodušeně řečeno drátěný košíček, do kterého se zachytí krevní sraženina. Zachycená sraženina se následně stáhne do katétru a vytáhne se ven, čímž se ucpaná céva okamžitě uvolní a zásobení krví se obnoví. Vše se provádí pod rentgenovou kontrolou s pomocí angiografického přístroje," vysvětluje prof. MUDr. Martin Köcher, Ph.D., primář Radiologické kliniky FN Olomouc.

Úspěšná akutní léčba mozkové mrtvice vede k okamžitému efektu, příznaky tohoto závažného onemocnění odeznívají během několika hodin a pacient odchází domů v řádu dnů bez vážnějších následků. Pokud ale nemocný vyhledá lékařskou pomoc pozdě, specializovanou akutní léčbu už lékaři použít nemohou, následuje několikatýdenní hospitalizace a následky onemocnění mnohdy vedou až k trvalé invaliditě nebo končí i smrtí. „Každý může v tomto směru udělat něco pro sebe i své blízké. Naučit se rozpoznat příznaky mozkové mrtvice je to nejmenší. V Olomouckém kraji funguje systém péče od záchranné služby až po náš urgentní příjem skvěle a lidé mají v našem centru k dispozici špičkovou léčbu. Roli hraje pouze čas a čas je mozek,“ dodává docent Šaňák.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.