čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Rozhovor: Michal Horáček si chce koncertní recitál užít společně s olomouckým publikem

Už ve středu 20. dubna v kongresovém centru hotelu Clarion vystoupí Michal Horáček se svými hosty v unikátním koncertním recitálu. Básník, spisovatel, textař a vystudovaný kulturní antropolog si s námi povídal o vztahu k Olomouci i o svém koníčku sázení. Pokud máte rádi jedinečné myšlenky, které Horáček dokáže posluchačům už desítky let přinášet prostřednictvím svých geniálních textů, vyrazte na jeho recitál do hotelu v Olomouci. A klidně si před tím pusťte Hanu Hegerovou, která nazpívala tento nádherný šanson od dua Hapka - Horáček.

Vsadil byste si v současné době na někoho nebo něco?
Na někoho nebo na něco bych si vsadil v jakékoli době. Záleží na povaze příležitosti a na kursu. Když mi dáte kurs 3/1 na to, že hozená mince dopadne na stranu "panna", budu to s vámi hrát okamžitě. A tak dlouho, dokud budete mít nějaké peníze. Případně nemovitosti.

Co jste zajímavého četl v poslední době?
Já mám vcelku zajímavý zdroj knižních novinek: létám často do Amsterdamu, a na místním letišti je krámek, jehož majitel má na knihy mimořádný čich. Takže díky jemu jsem objevil díla a autory, které bych možná jinak minul, a které vám doporučím. Jednak pravého Brita jménem Kazuo Išiguro, jednak Toma Hollanda. První je romanopisec, druhý historik. Čtu je anglicky, ale jsem si jistý, že aspoň něco z jejich děl už bylo přeloženo do češtiny. Najděte si to přes Google a určitě si to kupte a přečtěte.

Kde se v Olomouci cítíte dobře?
Samozřejmě v její historické části, která nepředstavuje jen historii kraje, ale celé naší vlasti. V jistém smyslu je, zvlášť se svou renesancí a barokem, muzeem architektury, podobně tak úchvatným jako Praha. Odedávna je i střediskem vzdělanosti a duchovnosti a jsem moc rád, že tyhle hodnoty město pěstuje i dál. Mezi jeho vzdělanci si zvlášť cením Lenky Karfíkové, skutečně světové osobnosti v oboru církevní patristiky. Bez jejího výkladu bych stěží někdy aspoň částečně pochopil hloubku díla svatého Augustina i jiných myslitelů, na jejichž odkazu stojí naše kultura.

Proč by měl divák přijít na recitál?
Máte-li na mysli náš recitál nazvaný "Na cestě", tak by si to napřed měl rozmyslet. Je věnovaný poezii. Pravda, atraktivnější poezii zhudebněné a interpretované zajímavými osobnostmi, jako je Lenka Nová, František Segrado a v Olomouci hostující Jan Sklenář. Aby si to ovšem člověk mohl užít, potřebuje k tomu poněkud víc soustředění než při typických koncertech - potřebuji, aby se stal mým spoluautorem. V tom smyslu, že moje verše a jejich smysl porovná s vlastní životní zkušeností a vyloží si je podle sebe. Že si řekne: "tohle by mě teda nenapadlo", nebo "to jsem si vždycky myslel, ale takhle bych to nevyjádřil", případně "moje zkušenost je úplně jiná". Je to svobodné setkání výkladů světa, v němž žijeme. Pokud opravdu nastane, užiju si to vrchovatě a budu doufat, že i posluchač získá něco, co by jinak nezískal.

Čtěte více:

Autoři | Foto michalhoracek.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.