pátek 26. dubna 2024 Oto

Gastrodrbna: Nejlepší citronový koláč v Olomouci je v Caffè Dolce Vita

Při psaní článků a textů potřebuju značnou dávku kofeinu. Proto většinu svého času trávím různě po kavárnách, kde si můžu tuto černou dobrotu dopřávat.

Když se však někdy podívám na cenu malého espressa, říkám si, jestli by nebylo výhodnější si koupit třeba pivo. Vyšlo, ale to bych se zase nemohla moc soustředit na práci. Ne nadarmo se kávě říká černé zlato.

V centru Olomouce jsem už navštívila hodně kaváren, ale jsou jen některé, do kterých se často a ráda vracím. Jednou z nich je Caffè Dolce Vita na ulici 1. máje. 

V letních dnech, kdy je pořádné horko a člověk se potřebuje zchladit a zároveň dobít energii, je ledová káva ideální. Spojení vanilkové zmrzliny, ledového espressa a šlehačky... Mmmm.

A v Caffè Dolce Vita jí umí perfektně připravit. Šlehačka není pouze ze spreje za 20 korun, ale chutná, jako že je dělaná opravdu ze smetany. Navíc je tam příjemná obsluha a v porovnání s venkovní teplotou je tam krásně chladno. 

Mojí největší neřestí je ale citronový koláč. Po něm bych se mohla utlouct. Vyzkoušela jsem je už i v jiných kavárnách, ale na tento žádný zatím nestačil. Jemný korpus, lehce nakyslý citronový krém a na vrchu našlehaný bílek. Kdybych si měla vybrat, který zákusek bych jedla do konce svého života, byl by to pravděpodobně právě tento. 

Kdybych mohla, tak už do žádné kavárny nechodím, ale to by byla škoda, protože jsem ještě nebyla na tolika zajímavých místech. Každopádně do Caffè Dolce Vita se budu ráda vracet. A navíc se po cestě vždycky stavím ke katedrále sv. Václava a jenom chvíli rozjímám nad tou krásou. 

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.