sobota 4. května 2024 Květoslav

VIDEO: Projekt radí dětem i učitelům, jak se vyrovnat s anorexií i falešnými vzory

Netradiční preventivní projekt, který interaktivní dramatickou formou pomáhá dětem vyrovnat se s poruchami příjmu potravy i falešnými vzory, putuje od loňského září až do dubna roku 2017 po základních školách v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Zastavil se mimo jiné v Olomouci, Velkém Týnci, Opavě, Zábřehu, Zlíně, Přerově, Otrokovicích, Uničově či Novém Jičíně, kde si žáci nanečisto vyzkoušeli prostřednictvím vlastního prožitku popasovat se s poruchami příjmu potravy a okolnostmi s tím spojenými.

„Program na prevenci zdravotních problémů v dětském věku umožňuje předcházet poškozování vlastního zdraví. Tematicky čerpá z příběhů o nezdravé touze po štíhlosti a o přijímání falešných vzorů. Edukační část programu se zaměřuje na způsoby rozpoznání příznaků a vyhledání pomoci, pomůže dětem v bezpečné rovině pochopit rizika spojená s poruchami příjmu potravy a učí jim předcházet,“ vysvětlila manažerka Magdaléna Strejčková ze Sdružení D Olomouc, které projekt připravilo.

Žáci dvou tříd druhého stupně vybraných 15 základních škol se během dvouhodinových prožitkových programů do nich aktivně zapojují a spolu s hlavními hrdiny příběhu vstupují do rolí a řeší situace v příběhu vzniklé. V bezpečném prostředí si tak pod vedením lektorů mohou nanečisto vyzkoušet, jaké to je být v těžké situaci člověka, kterého se toto vážné onemocnění týká, nebo v roli jeho blízkých se mu snažit pomoci. Žáci tak mají dobrou příležitost trénovat překonání nástrah, které jim skýtá nízké sebevědomí, touha po dokonalosti i špatné vzory. Cílem je, aby si dospívající lidé vážili sami sebe a dokázali se vyrovnat s tím, jací jsou a jak vypadají.

Lektoři Sdružení D po programu vybírali spolu s kantory z každé třídy 4 až 5 dětí, které budou o tom, co prožily, informují ostatní spolužáky na druhém stupni. Informační kampaň na školách doplňují letáky a propagační předměty, které odkazují na webové stránky věnované právě dané problematice - www.jsemkdojsem.cz

Děti na nich najdou mimo jiné videospot, informace o nemoci, zásady a doporučení ke zdravému životnímu stylu a především kontakty na odborníky, kteří se v regionu problematice věnují. Metodika a scénář preventivně vzdělávacího programu zůstane škole pro další použití. Program je financován prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ČR a programu Iniciativy v oblasti veřejného zdraví (CZ11) z Norských fondů.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.