pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chovatelská přehlídka koní v Lazcích nabídne poníky, historické souboje i westernové ukázky

PR článek

Jako malá jsem moc toužila po tom, mít svého vlastního koně. Úpěnlivě jsem svoje rodiče prosila o to, abych mohla chodit do jezdeckého klubu. Pak přišla krutá realita, když jsem zjistila, že s koňmi to není jenom o dlouhých jízdách krajinou, ale hlavně se o ně musí starat.

Věřím, že se péče o tohoto tvora vyplatí a on se odvděčí láskou, ale jako dítě jsem raději chtěla čas trávit s kamarády, než kydat hnůj. V dnešní době toho možná lituji, že jsem nezatnula zuby a neobětovala svůj čas, třeba bych se jich tak nebála. Ale jsou možnosti, jak bych svůj strach mohla překonat a vychutnala si aspoň pohled na toto krásné zvíře.

Hned první příležitost budu mít 6. srpna na Moravském šampionátu tříletých teplokrevných a chladnokrevných klisen a výstavě koní, který se koná v jezdeckém areálu Olomouc – Lazce. Program začíná od půl deváté a potrvá až do odpoledních hodin. Kromě klisen a hřebců uvidím také poníky, historické ukázky a rytířské souboje. Nebudou chybět ani westernové ukázky a na závěr proběhne rej kočárů.

Součástí této chovatelské přehlídky budou ukázky výcviku koní a jejich využití od nejmenších plemen poníků po těžké chladnokrevné koně. Budou to ukázky umění práce s koňmi v jednotlivých disciplínách podle plemen koní. Důraz klademe na malá plemena koní, které využívají především děti a učíme je tím, získávat lásku ke zvířatům a zároveň praktické návyky práce s těmito malými koňmi,“ uvedl předseda Svazu chovatelů koní Moravy a Slezska z.s. František Horník.

Dále mi také prozradil, že Svaz byl založený před dvaceti šesti lety a už předtím měl chov koní na Moravě dlouhou historii. „U nás se chová přes 80 000 koní různých plemen,“ dodal Horník. Chladnokrevní koně jsou houževnatí, s mohutnou stavbou těla a většinou se používají na tažení. Teplokrevní jsou na druhou stranu ušlechtilejší a živější a většinou jsou určení pro sport nebo pro práci pod sedlem. „V jezdeckém sportu se neustále zlepšuje kvalita koní a jezdců. Na jezdce i koně jsou kladeny vysoké nároky na výkon. Vzrůstá počet krásných jezdeckých areálů, z nichž jeden je právě v Olomouci,“ upřesnil Horník.

Pokud jste tedy milovníkem koní nebo se jich naopak bojíte a chcete svůj strach překonat, zastavte se příští sobotu 6.8. v jezdeckém areálu v Lazcích. Určitě to bude příjemný zážitek.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com, ASCHK ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jitka Slováková

Kolik je vstupné? děkuji

pátek, 5. srpna 2016, 08:58

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.