pátek 26. dubna 2024 Oto

Gastrodrbna: Kdo dostane hlad na třídě 1. máje, měl by zamířit do Goliáše

Restaurace Goliáš mě učarovala už před nedávnem, když jsem si tam dávala mimo polední nabídku steak z vepřové panenky s bylinkovou bagetou. Příjemná obsluha, prostředí i jídlo pohladí na duši i v žaludku.

Jako první jsem zamířila na venkovní posezení, které mají ve dvoře, ale bohužel bylo obsazené. Pokrčila jsem rameny a vešla do budovy, která má okna do rušné třídy 1. máje. Přesto tam byl klid a dokonce i příjemný vzduch. Vnitřek je vybavený koženými židlemi, které sice nejsou ideální na horké počasí, ale pokusím se jim to odpustit.

Bylo teplo, a i když jsem měla velký hlad, chtěla jsem si dát něco lehkého. Z nabídky jsem si vybrala bramborové noky s grilovaným kuřecím masem ve smetanové omáčce s česnekem a parmezánem. Protože se mnou výjimečně nebyl můj spoluhodovník Ferda, tak jsem si objednala Prosecco, aby mi dělalo společnost. Prosecco je šumivé víno, taková mezistanice mezi sektem a šampaňským. V dnešní době je docela známé díky nápoji Aperol Spritz, do kterého se přidává.

Polévku mi donesla milá obsluha vzápětí, a ještě se z ní kouřilo. V dnešní nabídce byla selská polévka z těstovinou. Nedokázala jsem si pod tím nic představit, a když mi slečna položila talíř na stůl, trošku jsem se zděsila. Polévka vypadala jako zředěné UHO. Nebo-li univerzální hnědá omáčka, se kterou jsme se mohli setkat ve školní jídelně. Když jsem prohrábla, uviděla jsem velké vrtulovité nudle, tak to vypadalo opravdu jako omáčka s přílohou. Nicméně když jsem ochutnala, změnila jsem názor. Nejsem typ člověka, který si musí chuť jídla zkazit přílišnou pálivostí nebo dosolením. Taky jsem ocenila jednoduchost, a navíc mě už klasické vývary docela nudí. Tato polévka byla možná až moc hustá a moučná, ale zato zase trošku jiná. Nudle byly al dente, což mi vyhovovalo, protože není nic horšího než převařené nudle.

Noky s kuřecím masem je moje slabina. Kdykoliv toto jídlo vidím v nabídce, musím ochutnat. Zažila jsem noky, které byly studené, nedovařené. Maso bez chuti, ale i výborně ochucené a měkoučké. Goliáš se dokázal vyšplhat na lepší průměr. Často se do omáčky přidává i špenát, kuchař však zvolil variantu bez něj. Noky byly mazlavé a uvařené přesně podle mého gusta. Kuřecí maso mohlo být na ohni trošku kratší dobu, přesto bylo příjemně ochucené pouze pepřem a solí. Ve smetanové omáčce byla možná až moc cítit mouka, pravděpodobně měli moučný celý den. Česnek byl jemně utřený a podtrhoval chuť omáčky. To mě potěšilo, protože ve většině případů česnek pouze nakrájí na velké kousky nebo tam hodí celé stroužky. Možná až zbytečné bylo kolečko okurky a měsíček rajčete. Přišlo mi to tam tak trochu navíc. Ale za 79 korun si nebudu stěžovat.

Kolem a kolem se mi návštěva Restaurace Goliáš líbila, ostatně jako vždycky. Pokud byste neměli zrovna chuť na těstoviny, můžu doporučit jejich steak z vepřové panenky, který je geniální. Ve zbytku týdne si tam můžete na polední menu zajít třeba na španělského ptáčka, farfalle s grilovanou zeleninou, medailonky z vepřové panenky s houbovou omáčkou nebo bulharské kebabčata s čubricou (ať už je to cokoliv).

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.