čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Smutný konec olomoucké cestovní kanceláře Akvila Travel. Je v insolvenci, dluží 13 milionů korun

Cestovní kancelář Akvila Travel, která se v posledních letech potýkala s výrazným propadem tržeb a od dubna je v úpadku, má majetek v hodnotě 215.000 korun a její závazky přesahují 13 milionů korun. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Zadlužená cestovní kancelář na začátku letošního roku ukončila činnost a v červenci byl na její majetek prohlášen konkurz.

Insolvenční správkyně CK Akvila Travel Petra Jadrníčková ve zprávě zaslané soudu uvedla, že zkrachovalá firma má movitý majetek v hodnotě 92.000 korun a disponuje finančními prostředky 123.000 korun. Firma eviduje také pohledávky za 780.000 korun, které jsou ale nedobytné, takže je správkyně nezahrnula do soupisu majetkové podstaty.

"Dlužník ke svému seznamu pohledávek sdělil, že téměř všechny pohledávky jsou nedobytné, neboť jsou již delší dobu neúspěšně vymáhány v rámci exekučních řízení," upozornila Jadrníčková, podle níž by stálo za to pokusit se prodat pohledávky mimo dražbu.

V době prohlášení úpadku neměla CK Akvila Travel žádný nemovitý majetek. Firma vlastnila pouze kancelářské vybavení a dvě motorová vozidla. Na druhou stranu věřitelé zkrachovalé cestovní kanceláře zatím přihlásili pohledávky za 13,3 milionu korun.

Zahraničním obchodním partnerům, mezi kterými jsou majitelé ubytovacích zařízení, dlužila CK Akvila Travel v době prohlášení úpadku zhruba 8,2 milionu korun. Stotisícové závazky měla vůči prodejcům zájezdů. Přibližně sedm milionů korun pak firma dluží svým společníkům a dalším fyzickým osobám, od kterých si půjčila peníze.

Ještě v roce 2012 CK Akvila Travel podle údajů z obchodního rejstříku utržila čtvrt miliardy korun, avšak v roce 2013 její tržby klesly na 180 milionů korun. Jednatelka CK Akvila Travel Helena Počová soudu oznámila, že loni cestovní kancelář utržila pouze 90,3 milionu korun.

Počová v insolvenčním návrhu napsala, že firma přerušila provozování cestovní kanceláře k 18. lednu, protože nezískala povinné pojištění proti úpadku na letošní rok.

Společnost CK Akvila Travel působila na tuzemském trhu od roku 1991, kdy zahájila svoji činnost pod jiným názvem. Specializovala se na letecké pobytové zájezdy zejména do Řecka, Turecka a Bulharska. Klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Akvila Travel obdrželi plné odškodnění, které jim vyplatila UNIQA pojišťovna. Celkem bylo nahlášeno 140 nároků v souhrnné hodnotě přesahující milion korun.

Letos v lednu CK Akvila Travel změnila majitele. Společnost Tvarbet Moravia podle Počové prodala svůj většinový podíl v cestovní kanceláři bulharskému podnikateli Šefkimu Jumerovi. Hodonínská firma Tvarbet Moravia nyní provozuje pískovnu, obchodní dům, cihelnu a cestovní kancelář KM Travel, která má na Moravě 11 poboček.

Čtěte více:

 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.