středa 24. dubna 2024 Jiří

DRBNA VĚDÁTORKA: Vědci umí z mírumilovné myši udělat smrtícího lovce

Čas neúprosně letí a je tu opět středa. To znamená jediné, čas na další novinky ze světa vědy. Podíváme se na to, jakým způsobem vědci dokážou ovlivnit chování myší a na blížící se konec dvou hvězd.

Laser dokáže udělat z myši lovce

V jednu chvíli máme v teráriu klidnou myš, která si ničeho nevšímá. Nevšímá si ani spolubydlícího – cvrčka. Pak ale vědec stiskne tlačítko a myš se „zblázní“. Zvedne hlavu, zacílí oběť, chytá ji a zatíná do ní tesáky. Cvrček nemůže nic dělat. Myši to ale nestačí, útočí na dřevěné klacíky, víčka od lahví. Útočí na všechno. Zní to trochu jako sci-fi, ale přesně tohle se stalo. Jak?

Neurobiolog z Yale University Ivan de Araujo lokalizoval v myším mozku specifické neurony, které jsou aktivní, když zvíře loví a následně je pomocí laserového světla stimuloval. Zajímavé ale je, že ony klíčové neurony jsou umístěny v části mozku, která je odpovědná i za strach. Navíc de Araujo byl díky různým stimulacím myšího mozku schopen ovládat i její hbitost při útoku a pevnost stisku jejích čelistí. 

Hvězdný pár v tanci smrti 

Ne, nebudeme se věnovat Angelině Jolie a Bradu Pittovi ve filmu Pan a paní Smithovi. Řeč bude o dvou hvězdách, které nesou jen o trochu méně známé jméno KIC 9832227. Jde o dvě hvězdy, které jsou si tak blízké, že spolu sdílí jednu atmosféru. Vědci jsou si jisti, že se blíží jejich konec, který prý dokonce bude viditelný i ze Země. Ba co víc, bude to velmi brzy. Podle smělého odhadu astronomů v roce 2022. 

Hvězdy se teď nacházejí ve stavu, který se vcelku trefně označuje jako „tanec smrti“. Rychlost pohybu po jejich oběžných drahách se totiž zvyšuje a zvyšuje, čímž se k sobě hvězdy přibližují. Dá se tedy očekávat, že až se oba tanečníci dotknou, dojde k explozi následkem takzvaného binárního sloučení. Opravdu třaskavé vyvrcholení posledního tance.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.