pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Podvodníci nadále útočí na seniory. Chtějí z nich vylákat sta tisíce

Od včerejšího dne prověřují policisté oznámení o možném podvodném jednání na Olomoucku.

Neznámý člověk zavolal na pevnou linku osmašedesátileté paní a vydával se za jejího vnuka. Vymyslel si, že přišel o peníze a požadoval zapůjčení částky 280 tisíc korun s tím, že si je vyzvedne. Seniorka naštěstí řekla, že mu nic nedá a poté si vše ověřila u známých. Zjistila tak, že její skutečný vnuk po ní žádné peníze nepožadoval. Celou věc tedy oznámila na policii. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, na který trestní zákoník, mimo jiné, stanoví trest odnětí svobody až na pět let.

PSALI JSME: Podvodník chtěl ze seniorky vylákat téměř půl milionu korun. Do telefonu tvrdil, že peníze potřebuje její vnuk

„V této souvislosti apelujeme především na seniory, aby byli při kontaktu s cizími lidmi obezřetní. Pachatelé totiž používají nejrůznější lsti a záminky. Své oběti si tipují na ulici nebo podle telefonního seznamu pevné linky. Nejčastější legendou je například vnuk (volající do telefonu předstírá, že je vnuk nebo vnučka dotyčného a pod smyšlenou legendou láká peníze, pro které později pošle svého známého), dále přeplatky, příspěvky a podobně,“ pověděla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Rada Policie České republiky:

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • V případě jakýchkoliv pochybností volejte na linku Policie ČR 158.
  • Nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vnuk, policie, seniorka, peníze, telefon, podvod

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.