sobota 20. dubna 2024 Marcela

V kauze požáru haly textilu v Olomouci bude dnes u soudu vynesen rozsudek

Olomoucký krajský soud dnes vynese rozsudek v případu rozsáhlého požáru skladu textilu v Olomouci z roku 2016, který tehdy podle policie způsobil škodu 40 milionů korun. Z přípravy obecného ohrožení se zodpovídá Mohamad Chaito a Radim Král.

Žalobce pro ně žádá trest osm let, muži však vinu popírají. Policie případ týkající se jednoho z největších úmyslně založených požárů v Olomouci již dříve odložila, protože se nepodařilo najít pachatele. Muži nakonec stanuli před soudem pouze za přípravu požáru.

Požár skladu textilu firmy, jež se řadí k největším tuzemským firmám obchodujícím s oblečením z druhé ruky, podle obžaloby připravovala dvojice v červnu 2016 na různých místech Olomouce. Plán podle žalobkyně vymyslel Chaito, který prý za spolupráci Královi slíbil 100 tisíc korun. Společně na čerpací stanici naplnili plastový kanystr a dopravili do sídla firmy. Chaito z rodinné firmy libanonských obchodníků odešel ve zlém tři roky před požárem. Majitel firmy i jeho syn jsou přesvědčeni, že požár má na svědomí on.

PSALI JSME: Dva muži měli připravovat velký požár skladu textilu v Olomouci. Čeká je soud

Skladovací hala textilu shořela v ulici Matěje z Janova 25. června 2016. Zasažena byla hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. Na místě tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na základě expertíz se zjistilo, že požár vznikl úmyslně. Firma dostala podle svědků od pojišťovny 13 milionů korun za škody na zboží. Shořelé haly měla pronajaté.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, soud, požár, textil, ohrožení, Olomouc, OTVÍRÁK, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.