čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Novák půjde na patnáct let do vězení za vraždu muže, kterého ubil sekerou a hodil do studny

Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil trest pro Oldřicha Nováka, který si za vraždu, která se udála před čtyřmi roky v Honěticích na Kroměřížsku, odpyká patnáct let vězení. Podle rozsudku ubil oběť těžkou dřevorubeckou sekerou a poté ho hodil do studny.

Kostra mrtvého muže se našla až loni, kdy dům obývali noví majitelé. Podle vrchního soudu není pochyb, že vraždu Oldřich Novák vykonal, i když on sám tvrdí, že nic takového nespáchal. Usvědčila ho ale výpověď jeho družky a ostatní svědci.

Soud rozmýšlel nad trestem v rozmezí 12 – 20 let, nakonec Novák dostal patnáct let za mřížemi. "Patnáctiletý trest je pod polovinou trestní sazby. Soud přihlédl k závažnosti činu i povaze obžalovaného a jeho možné nápravě," uvedl pro ČTK předseda senátu Stanislav Urbanec.

Svědkové uvedli, že již dřív se chvástal Novák u piva tím, že má ve studni utopence, nebo vtipkoval, že si noví majitelé koupili dům i s podnájemníkem. Nováka tak nakonec udal jeden ze svědků.

Výpověď Novákovy družky byla značně nepřesná. "Je zřejmé, že si žena dokáže vymýšlet skutkové události. Svědkyně, na které je tento případ postaven, je mentálně retardovaná, která má sklony k alkoholismu," uvedl podle ČTK obhájce Nováka. Sám Novák doteď tvrdí, že si jeho družka celý příběh vymyslela.

Jaroslav Kadrnáč, žalobce, však uvedl, že obžaloba není postavena na výpovědi Novákovy družky, ale na nalezené mrtvole ve studni.  "Případ není postaven na výpovědi paní Řezníčkové, ale na mrtvole ve studni, která má rozbitou hlavu tak, že kvůli tomu dotyčný zemřel," podotkl podle ČTK žalobce.

Vražda se stala na konci roku 2011 v Novákově domě, kde teď již bydlí nová rodina. Po hádce mezi silně podnapilým Novákem a čtyřicetiletým mužem – obětí, vzal Novák z chodby pětikilovou dřevorubeckou sekeru a dvakrát muže udeřil do hlavy. Hádka vznikla na základě toho, že muž měl údajně Novákově družce dělat návrhy. Muž po dvou ranách těžkou sekerou utrpěl poranění mozku, kterému na místě podlehl. Novák chtěl zamést stopy po vraždě, a tak se těla muže zbavil ve své studni na zahradě.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.