čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na Moravě to mám ráda, je tu bezvadné publikum, říká hvězda Olomouckého plesu Petra Janů

Petra Janů naposledy vystoupila v Olomouci na Omega Olomouckém plese, kde nadchla publikum svými osvědčenými hity. V našem rozhovoru zavzpomínala ale také třeba na to, jak zpívala na Svatém Kopečku a také na nepříliš povedený koncert na olomouckém arcibiskupství.

Jak se vám dnes zpívají vaše krásné balady?
Písničky vznikaly v určité době a vyjadřují pocity, které jsem měla a co jsem prožívala. Postupem času toho člověk víc zažije a to se do těch písní také dostává. Kromě toho si myslím, že pokaždé ta samá píseň může být trochu jiná. Písničky si žijí svým životem jako lidé, taky se vyvíjejí. Proto nepřemýšlím o tom, jak tu písničku budu zpívat, ale dám ji zrovna tak, jak to cítím. V tom je jejich síla.

První mě napadá hit To máme mládež. Stále má své kouzlo.
Je ze silvestrovské scénky a zpívám v ní s Věrou Špinarovou. Podobně povedené číslo bylo v Možná přijde i kouzelník, kde jsem byla já jako rocková bába společně s Petrem Jandou, Josefem Lauferem, Karlem Zichem a Pavlem Bobkem. Tihle pánové převlečení za dědky to rozjížděli na směs rokenrolových písní a to finále je strašnej nářez. Kdo z mladších nezná, určitě si to najděte na youtube.

Jaký máte vztah k našemu městu?
Do Olomouce už jezdím léta, také protože jsem začala profesionálně zpívat v roce 1972. Nejdřív v divadle Semafor a se svými kapelami zpívám dodnes. Na Moravě to mám moc ráda, protože tu je bezvadný publikum. V Čechách mívám s publikem někdy spoustu práce, ale tady je to vždycky skvělé. Severní Morava je spontánnější, tady na Hané si to lidé nejdřív musí rozmyslet, jestli se jim to líbí a v Brně je to sázka do loterie, záleží, jaké publikum se sejde. Na konci se lidé usmívají a tleskají, takže je to v pořádku všude.

Kde v Olomouci to máte nejradši?
Zažila jsem nádherný koncert na Svatém Kopečku na kolibě, zpívala jsem tam na Vánočním koncertu. Ráda vzpomínám i na zpívání na arcibiskupství, moc jsem si to sice neužila, protože na mě zrovna skočil nějaký bacil a spíš než zpívala jsem na pana arcibiskupa prskala. Bylo mi to až líto, protože jsem chtěla zazpívat co nejlíp, a místo toho jsem přijela s nakřápnutým hlasem.

Kdy vás můžeme vidět?
Když budete chtít vědět, kde to v nejbližší době rozbalím s kapelou Amsterdam, podívejte se na moje nové stránky na internetu. Začátkem března budu mít nové stránky, najdete tam všechny koncerty. Miluji živé zpívání, takže se na vás těším, ať už se potkáme kdekoli.

Zajdete si někdy na ples?
Byla jsem snad jen dvakrát. Pozvali mě sousedi z chalupy, byl to myslivecký bál a bylo to úžasný. Jinak většinou zpívám, už v mládí jsem takhle objížděla tancovačky. Třeba někdy začnu chodit na plesy.

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.